Това е “златният” списък на храни, коригиращи съдържание на белтъчини и въглехидрати, които можете да включвате в своята диета за отслабване.
Белтъчини
* риба – всякаква, освен тлъста. Някои видове риби и морски дарове са относително богати на мазнини, а раците съдържат много холестерин.
* птици – пиле, пуйка.
Обаче винаги махайте кожата, защото тя съдържа много мазнини.
* яйца
* консервирана риба тон, но само в собствен сос.
* мляко с ниска масленост, но не обезмаслено.
* млечно-яйчен белтъчен прах
При употреба на следните белтъчни продукти е важно да проявявате внимание, тъй като те не са само пита-телни, но и съдържат много мазнини:
* говеждо, само не тлъсто, филе. Една средно голяма говежда пържола например съдържа 300 калории, 20 г белтъчини, 27 г мазнини, а филе със същото тегло съдържа 220 калории, 24 г белтъчини и само 13 г мазнини.
* свинско, само филе
* младо агнешко месо. Пържолите от яре съдържат повече мазнини, отколкото свинските.
* кашкавал. Някои видове кашкавал са богати на мазнини. Консумирайте само тези, които не са толкова мазни.
* пълномаслено мляко, сметана, масло.
Въглехидрати
* зеленчуци, особено зелените – броколи, брюкселско зеле, грах консумирайте или пресни, или приготвени на пара.
* фасул, но не консервиран, който съдържа прекалено много захар. Фасулът не е чисто белтъчен продукт, затова го съчетавайте с месо, ориз или някаква друга допълнителна храна.
* салати, само че не злоупотребявайте със сосове и подправки
* плодове, но пресни, а не консервирани
* пълнозърнест или ръжен хляб
* печени картофи. Средно голям картоф съдържа само 100 калории. Обаче ги консумирайте без масло или сметана.
* ориз. Не консумирайте бял или бланширан ориз
Откажете се от маслото, сметаната, кетчупа и майонезата. Гответе храната на пара, във фурна, на скара. Избягвайте варената или пържената. Не слагайте в салатите много подправки и олио. В една супена лъжица олио има 100 калории, колкото и в същото количество краве масло. Намалете солта.
А ето пет много важни съвета на Арни:
Намалявайте теглото си в продължение на дълъг период от време. Ако отслабвате повече от 1 кг седмично, губите много мускулна маса.
Намалявайте калориите само до момента, когато вече забелязвате снижаването на теглото си. Спрете на това ниво, докато теглото продължава да пада. Ако диетата протича успешно, не я правете по-строга.
Взимайте витамини и минерални добавки, за да осигурите на организма пълноценна храна.
По възможност консумирайте пресни продукти в суров вид. Консервирани, замразени или обработени те съдържат по-малко хранителни вещества, освен това в тях има прекалено много захар, сол или химически добавки, пише спортове.бг.
Научете се да броите калориите, иначе ще ви се струва, че ядете по-малко; отколкото наистина. Отбелязвайте в специален дневник всичките промени в храната и теглото си.