Първо нека обясним на кратко, защо варените яйца са толкова трудни за белене, преди да стигнем до няколкото полезни съвета за по-ефективно махане на черупката
Яйцата са с високо съдържание на протеин, като той е синтезиран най-вече в белтъка. При термална обработка протеините коагулират, което в превод означава, че преминават от течно в твърдо състояние, контактувайки с черупката. pH-то на въпросната черупка също играе роля, защото киселинността на протеините става лепкава, щом се допре до твърда повърхност под влиянието на висока температура.
Ето ви сега и няколко полезни съвета, за да изиграете физическите закони, когато си приготвяте полезна протеинова закуска с варени яйца:
- Добавете яйцата след като заври водата – Тук вече няма да влизаме в научни подробности, защото по-важни са резултатите.
Почти не познавам човек, който да изчаква водата да заври и едва тогава да си добави яйцата. Всички ги слагат на котлона още в началото със студената вода, защото не им се занимава да стоят неотлъчно до котлона. Правилната схема е да се изкача водата да кипне и след това с гевгир или лъжица да се пуснат яйцата вътре. Варите ги, според личните си предпочитания за рохко или твърдо, а след това ги слагате под студена течаща вода, за да се охладят скоростно. После в 95% от случаите черупката ще пада с лекота. - Варене на пара – Това е метод, който изисква малко по-специални готварски прибори от обикновената тенджера, но пък е също доста ефективен. Той отнема повече време, което спомага за по-качественото варене. Отново е препоръчително яйцата да минат през студената вода в последствие.
- Не варете пресни яйца – Причината тук се крие в pH-то. Колкото по-старо е едно яйце, толкова по-твърда е черупката му, а колкото по-твърда е черупката, толкова по-трудно протеините залепват за нея. Но, когато ви казвам да ползвате по-стари яйца, знайте, че нямам предвид престояли мътоци от предния Великден. Годността на едно пилешко яйце е около месец. Яйцата, които е добре да ползвате за варене, трябва да са на възраст между 2 и 3 седмици.
- Добавете сода за хляб – Содата действа, като втвърдител. Респективно, тя повишава pH-то на черупката, което е интересен трик за състаряване на пресни яйца. Ако баба ви си гледа кокошки и ви праща по една кора яйца всеки месец, от вас се изисква само да си купите малко содичка, за да си решите проблема с крехките домашарки.
- Размачкайте яйцето с длан – Това е техника, която мнозина ползват, но има малък ефект, ако не сте приложили някой от горните методи. Препоръчваме само в случаите, в които сте се съобразили с предходните съвети, защото иначе ще е все тая.
Автор: Десислав Янкулов Източник: Greatist