Митология за протеина

Всеки, поне веднъж стъпвал в зала, е чувал, че протеините са най-полезните хранителни вещества, които трябва да се старае да приема, ако иска да е в добра форма. Макар това да съдържа голям процент истина, протеините не са някаква магическа добавка, която сама по себе си да е способна на чудеса за тялото ви. Малко по-задълбочен поглед върху тях и ще научите, че с тях не бива да се прекалява, а и е редно да се консумират в комбинация с други неща. Сега ще се опитаме да развенчаем част от митовете, съпътстващи протеините, в опит да ви помогнем със здравословния начин на живот.

  1. Протеините ще ни направят мускулести – Да, ама не! Не можеш да изваят аполонова фигура само с яденето на яйца. За целта трябва да се поизпотиш и то много в залата. Протеините са важни за възстановяването на мускулите и тяхното изграждане, но няма как да придобиете мечтата фигура единствено с хранене.
  2. Всички протеини са еднакви – Лекарите са категорични, че има огромна разлика между протеините от животните и растенията. Животинските източници са с богато съдържание на аминокиселини, докато растенията не са. Именно въпросните киселини са това, от което имаш нужда.
  3. Колкото повече, толкова повече – Това е един от онези случаи, в които максимата на Мечо Пух не важи. Средната доза за мъж в активна възраст и нормални размери и тегло е 80 до 90 грама протеин на ден. Малко по-експертен поглед на нещата показва, че за всеки килограм от теглото, което целим да постигнем, трябва да консумираме по 1 грам протеин. Пренасищането на организма с него ще има негативен ефект върху килограмите ни.
  4. Консумацията на протеини веднага след тренировка помага за растежа – Това е един от митовете, които заблуждават и много от опитните атлети. Според едно от последните изследвания на International Society of Sports Nutrition, консумацията на протеин е важна, но не непременно след тежка тренировка. Дали ще го приемете след час, когато сте седнали удобно в трапезарията или в мига, в който оставите щангата, разликата ще е никаква. Единствено професионалните бодибилдъри се нуждаят от прием протеин на всеки 4 часа и за тях е важно да се спазва определен хранителен часови режим.
  5. Умората е свързана с липсата на протеини – Пак грешка! Да, протеинът е отговорен за силата, с която разполагаме, но е невъзможно умората да се дължи на факта, че един ден сте пропуснали да изядете пилешката си пържола. Единствените случаи, в които можете да отдадете ленивостта си на липсата на протеини, е, ако сте веган, който в продължение на месеци се е лишавал тотално от приема на животински продукти. Тогава умората е съпътствана с линеене на мускулите и това е ясен знак, че организмът ви не може да се справи без въпросните хранителни съставки.
  6. Повечето протеин ви пази от надебеляване – По-горе вече споменахме, че количеството протеин трябва да е съобразено с целите ви. Не можете да заместите ръжения си хляб с телешки стек и да очаквате, че кантарът ще ви се отрази добре. Ако ще махате тестените изделия, в никакъв случай не ги замествайте с месни. Просто ще накарате организма ви да извлича нужните съставки по друг начин.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Men’s Health