Нужни са ви само 10 секунди за истински ефективен планк

Превърналото се в любимо упражнение на мнозина бодибилдъри започна вече прекалено да се изродява. Самият факт, че рекордът за правене на планк е 5 часа, 15 минути и 15 секунди, е красноречив за това. Упражнението е много по-просто и по-ефективно, ако наистина го правите правилно.

Тони Джентилкор е силов треньор от Бостън, който критикува хвалипръцковците, които правят планкове по 5-6 минути, докато останалите във фитнеса едва издържат по минута.

Според него, ако някой може да задържи повече от 10 секунди, значи не прави нещата, както трябва.

Джентилкор ни запознава с така наречения RKC планк. Той синтезира техниката на упражнението в 4 прости стъпки, които ще ни покажат, че истината се крие в малките детайли.

  1. Заставате в традиционната позиция за планк – раменете са точно над лактите, краката са събрани заедно и лицето гледа към пода. Тялото ви трябва да олицетворява права линия от главата до петите.
  2. Свийте дланите си в юмрук, разделете лопатките на раменната си кост една от друга и притискайте предмишниците си към пода, сякаш се опитвате да доближите лактите до бедрата си.
  3. Стегнете коремните си мускули и тези на кръста, така че да насочите опашката си надолу. Ще усетите краката и задника ви как работят с вас. Не размествайте коленете си.
  4. Задържайте в максимално напрежение цялото си тяло и ще видите как мигновено ще започнете да се тресете.

Ако планковете ви се различават от посочения метод по-горе, значи ползвате трикове от физиката, за да олекотявате упражнението, което няма за цел да ви е лесно и да се съревновавате с околните в залата, а да извае коремната ви преса.

Автор: Десислав Янкулов Източник: GQ Magazine