Пролетна тренировка за гърди

Приятелю, ако си решил чак сега да започнеш с фитнеса, за да изглеждаш добре за лятото, да знаеш, че си закъснял. И все пак, когато и да реши човек да влезе в залата, винаги е добре дошло, стига да не си поставя нереалистични очаквания и срокове.

Февруари вече си отива и идва ред на баба Марта, а с нея навлизаме в един от най-красивите сезони. Най-красивите е за природата, но е един от най-грозните за хората, защото почти всички са се ояли през зимните празници и колкото и да им се ще да прикриват телесата си под дебелите дрехи, температурите сериозно започват да им пречат.

Моята препоръка за началото на пролетта е да наблегнете на силовите упражнения. Според мен е далеч по-важно човек да натрупа мускулна маса и едва тогава да оформя релефа на тялото си. В този ред на мисли ще ви предложа малко силови упражнения за гърди, с които да започнете. И под „започнете“ не ме разбирайте буквално, защото, ако едва сега за пръв път от месеци ще се завръщате в залата, тогава е по-разумно да преминете през няколкоседмичен комплекс с по-леки упражнения, за да възвърнете тонуса си. Едва тогава идва ред на по-тежката част, където ще превръщате тлъстинките в мускули.

  1. Трите пози на лежанката – Хоризонтална, изправена и полегата. В тези три пози акцентирате изцяло върху гръдните си мускули, обхващайки горна, средна и долна част. (Гърдите, макар, че са съставени от едноглав мускул, са разделени на три отделни части.) Тук няма нищо изтънчено и лигаво. Товарите с максимални килограми, правите малко повторения и след няколко поредни тренировки ще видите разликата в огледалото, особено когато си сложите някоя по-впита тениска.
  2. Дъмбел комплекс – Дъмбелите са от втория тип свободни тежести, които са идеалният начин, за акцентиране върху гърдите ви. Препоръчвам класика на лежанка, размах на лежанка и лежанка с вертикален наклон. В класическия вариант замествате просто щангата с два дъмбела. В размаха движението е в страни, като внимавате за стабилността на лактите си, тъй като в даден момент може да ги обърнете и да се контузите. Тук не е желателно да прекалявате с тежестите и е добре да наблегнете повече на техниката. При лежанката с вертикален наклон отново правите същото като при упражнението с щангата.
  3. Кабели и собствено тегло – В мое лице може да откриете привърженик на упражненията със собствено тегло. Изхождам от логиката, че тялото ни е пригодено да извършва всевъзможни физически натоварвания, включващи нашата собствена маса. В този тип тренировка бих ви посъветвал да започнете с кофички. Ако сте сравнително лек за силата си, във фитнеса няма как да няма колан, на който да може да се закачат допълнителни тежести. Възползвайте се от него, но в случаите, в които с лекота правите повече от 20 повторения със собствената си маса. След кофичките се преместете на уредите с кабели. Бих препоръчал робота със страничния размах за второ упражнение, а за трето скрипците с ръкохватките, където дърпате въжетата към тялото си и напред, а междувременно сте навели леко торса си надолу. Не забравяйте да държите гръбнака си изправен, защото той не бива да участва в упражненията. В противен случай най-много да се травмирате, а да не говорим, че си създавате илюзия за лекота в упражнението.

Автор: Десислав Янкулов