Горивната война в България е в разгара си

Ето на такива „войни“ искаме да ставаме свидетели, защото точно от тях нормалният човек трупа дивиденти. А и не бе толкова отдавна времето, когато дизелът и бензинът гонеха цената от 3лв за литър. Ето, че днес тенденцията се обърна.

Странно е обаче, защо? Какво се промени в последните две години, за да имаме днес толкова конкурентни цени за горивата по родните бензиностанции? Уж, никой нищо не е направил по въпроса, а днес се говори, че цената на горивото може да падне до 1.

58 за литър бензин от A95. Странно, но приятно странно.

Ето, че нито една бензиностанция не е фалирала, въпреки че в последните месеци се забелязва постоянната тенденция на спад. Първоначално дори си мислехме, че 2 лв за литър са дъното, за което дори не сме и мечтали, а то можело и още.

Лошото е, че веднага в съзнанието ми излиза една сентенция: „Прекалено хубаво не е на хубаво.“ Дано това е просто някакво си мое вътрешно терзание. Най-вероятно е такова, защото се опитвам да измисля лош сценарии в резултат на тези събития, но какво в крайна сметка може да стане? Едва ли някой от дистрибуторите на горива продава на загуба. Все пак не говорим за битка между две страни, тъй като на територията на страната ни работят десетки бензиностанции, всяка от които разполага със сериозен „гръб“ отвън. Предполага се, че, ако един пазар е губещ, тогава няма да има смисъл от инвестиция в него, а до сега никой не е излязъл с оплакване, че изнемогва и е пред фалит. Даже напротив.

Поевтиняването има и едно друго вероятно обяснение – петролът на Ислямска държава. Няма как от него да не е достигнало и до нашите земи, тъй като за никого не е тайна, че някои от най-големите прекупвачи на природния ресурс са клиенти на терористичната организация. Нали все пак затова беше конфликтът между Русия и Турция. Скритата цел беше точно това – да се определи кой ще търгува на безценица. Не е ясно кой точно се облагодетелства най-много, макар че се спекулира за семейството на Ердоган.

И все пак, предлагам ви да се наслаждаваме на евтиното си гориво, защото не се знае до кога ще е така. Сега е най-удобният момент човек да поеме на път, без да се притеснява, че самата екскурзия ще му коства малко състояние. Аз лично не бих искал да се оплаквам. Не се оплаквайте и вие!

Автор: Десислав Янкулов