Президентът на Рилски спортист: С чужденци е най-лесно и евтино, но не е устойчиво

Президентът на Рилски спортист Петър Георгиев изрази съжаление, че три клуба се отказаха от участие в Sesame НБЛ и първенството ще започне само с девет участника. Той разкритикува модела на развитие на някои отбори, които по „най-евтиния и лесен начин с чужди пари и с чужденци“ се оптиват да правят баскетбол, което не е устойчива стратегия.

„Ситуацията в българския баскетбол не е това, което трябва да бъде“, започна Георгиев. „Всичко това е отражение на случващото се в държавата ни.

Господ ни е дал страхотна страна, но нещо с години все не се получава. Други държави, които са били по-зле, ни изпреварват в спорта и във всяко едно отношение.

Ние се опитваме да сме изключение, да поддържаме спорт и баскетбол в България. Това го правя 34 години вече. Около 350 деца тренират баскетбол всяка година. Някои колеги решават по по-лесния път да правят баскетбол и спорт в България – най-евтино е да вземеш петима чужденци и да почнеш да даваш пресконференции, че ще вземеш три купи и ще си най-великия в баскетбола. Виждате, че така не се получава, а имаше много такива фигури, които изчезнаха от картата.

Ние по по-трудния и по-скъпия труд сме тръгнали и с години развиваме баскетбола в Самоков. Ние сме един добър колектив и ако нямахме това единомислие, нямаше да ни се получават нещата.

В момента имаме три клуба, които в последния момент се отказаха от първенството. Преди години с чужди пари видяхме как уж много лесно се прави баскетбол. Заблуждават се играчи, особено младите, които сключват 5-годишни договори. Аз не мога да си позволя такова нещо, защото така лъжеш хората. Виждате докъде се стига, което е ужасно за баскетбола в България. Така е най-лесно да се опиташ с чужди пари да правиш голям баскетбол с чужденци.

За да тръгне пирамидата отдолу в баскетбола, е много по-трудно и отнема повече време. Ние всяка година се стремим да повдигаме нивото. Не само чужденците, а българските играчи с треньора трябва да развиват баскетбола. Тогава се върви напред и ние точно това правим – сплав от българи и чужденци. Тази година отборът е един от най-добрите, които сме имали през годините.

Треньорът е в нашия клуб от мини баскетбола. Това говори, че нашата стратегия за развитие е устойчива. Успехите ни тепърва ще предстоят“, каза Георгиев на пресконференция, която Sportal.bg излъчи на живо.

„Черноморец от колко години няма успехи в юношеския баскетбол? Ние се борим срещу всички – и срещу Лукойл, Левски, ЦСКА… В Черноморец обаче всичко беше изкуствена работа, очаквах да завърши така, защото не може всяка година с чужденци. Несериозно е това, което се случва. Ние вървим и градим стъпка по стъпка. Това рано или късно щеше да се случи.

Когато Черноморец спечели купата, всички се биеха в гърдите и никой не каза една дума за техния спонсор. Хората се обидиха и може би затова сега няма баскетбол в Черноморец. Кой ще участва, кой няма – ние сме Рилски спортист и се борим с всички. Тази година няма да е по-слабо първенството, защото всички отбори имат класни чужденци и ще бъде интересно. Баскетболното ни първенство е най-интересното от всички спортове с топка.

Другото, което липсва, е по-голямата помощ от журналистите. Играе се мач за Купата на България, а сутрин по телевизиите гледам какво се е случило в някаква група в английския футбол. Никой не говори за баскетбол, това не е добре. Ние сами не си защитаваме позициите и не искаме да правим нещо за българския спорт. Отразяваме събития на другия край на света, все едно ни зависи животът от това“, оплака се Георгиев.

„Проблемът е в политиците, които крадат парите на хората. Благодаря на Алън Арнет, че в нашия клуб се работи правилно и с чужденците. От Черноморец никой от чужденците не остана, а той остава за втори сезон при нас. Той е добър и може да играе навсякъде, но той доказва, че се работи правилно при нас. Без държава нищо не става“, каза още Георгиев.

„Комплексът ни е уникален – 500 човека тренировъчна зала, 3000 човека основна зала. Нашият комплекс е невероятен и в световен мащаб, а в София няма такива зали“, похвали се президентът на Рилски спортист.

Следвай ни: