От тази вечер: Втора луна ще се появи над Земята СНИМКА

Тази вечер Земята ще се сдобие с втора луна! Да, точно така!

Този месец Земята ще се сдобие с втора луна под формата на малкия астероид 2024 PT5. За разлика от Луната, основният спътник на Земята, който придружава нашата планета от около 4 милиарда години, тази „нова мини-луна“ ще остане само два месеца, преди да се върне обратно към дома си в астероиден пояс, който следва нашата планета и обикаля около слънцето.

Динамични свойства

Екип от учени, добре запознат с изследването на така наречените „мини-лунни събития“, идентифицира предстоящото събитие на гравитационно улавяне. Те забелязаха особените динамични свойства на 2024 PT5, докато рутинно наблюдаваха новооткрити обекти за потенциално интересно поведение.

Учените проследиха орбитата на астероида в продължение на 21 дни и определиха по-нататъшния му път. Според проучването астероид 2024 RT5 произхожда от астероидния пояс Арджуна, който обикаля около Слънцето.

Втора Луна

Но гравитационното привличане на Земята ще привлече 2024 RT5 към себе си и като истинската Луна, тя ще се върти около нашата планета. Вярно, не за дълго – само 56,6 дни, от 29 септември до 25 ноември.


Това не е първият подобен обект, който навлиза в орбитата на Земята. Някои от тях не правят пълен оборот около Земята, а някои – стават такива мини-луни. Причините за излъчването на тези обекти около Земята са гравитационни смущения, причинени от Слънцето.