Революционно: САЩ одобри имплантите на Мъск, слепите ще прогледнат!

На прага ли сме на революционно откритие за човечеството? Преди броени часове компанията на Илон Мъск Neuralink обяви, че експерименталният им имплант, насочен към възстановяване на зрението на слепи хора – Blindsight е получил одобрението на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), която го е квалифицирала като „устройство за пробив“.

То се дава на определени медицински устройства, които са способни да осигурят лечение или диагностика на пациенти с животозастрашаващи състояния и чиято цел е ускорена разработка.

Тук е моментът да припомним, че милиардерът обяви разработването на неврочипове за възстановяване на зрението на незрящи още през март 2024 година, когато бе обявено, че чипът е успешно тестван върху слепи маймуни.

Сега технологията достига още по-далеч, като „ще даде възможност дори на онези, които са загубили двете си очи и оптичния си нерв, да виждат, при условие, че зрителната кора е непокътната“, по думите на самия Мъск.


Одобрението на FDA означава, че Neuralink ще може да се ползва и при клинични изпитания върху хора, като оттам уточниха, че вече приемат заявления от желаещи.

Милиардерът уточни, че в ранните си етапи „визията ще има ниска разделителна способност като в стари компютърни игри, но с течение на времето ще надмине естествената, а в бъдеще ще позволи дори виждане в инфрачервения, ултравиолетовия или дори радарен диапазон“.

Той даде за пример устройството, което носи героя Джорджи Ла Фордж във фантастичния сериал „Стар Трек“, което му позволява да вижда, въпреки че е роден сляп.