Рубльов си осигури среща с Григор Димитров на 1/8-финалите, Тиафо пречупи Шелтън в зрелищен дуел

Андрей Рубльов е следващият съперник на Григор Димитров на US Open. Руснакът се класира за осминафиналите след победа с 6:3, 7:5, 6:4 над Иржи Лехечка. Шестият в световната ранглиста Рубльов направи късни пробиви във всеки от сетовете и сломи съпротивата на талантливия чех.

В първата част имаше само една точка за пробив и Рубльов я реализира, за да поведе с 5:3.

Вторият сет беше различен. Двамата си размениха пробиви, преди Лехечка да се огъне при 5:5. В третия сет чехът спечели маратонски гейм на свой сервис в началото, но не успя да задържи инициативата и в крайна сметка отстъпи с 4:6.

Рубльов реализира 13 аса и допусна 6 двойни грешки. Той беше по-ефективен на първи сервис и спаси 71% от точките за пробив пред Лехечка.

В истинско зрелище се превърна американското дерби между Франсис Тиафо и Бен Шелтън. Въпреки че Шелтън влезе в двубоя като фаворит и поведе с 2:1 сета, крайният успех беше за Тиафо. По-опитният от двамата се наложи с 4:6, 7:5, 6:7950), 6:4, 6:3 и на осминафиналите ще играе срещу Новак Джокович или Алексей Попирин.

Преди година Шелтън надви Тиафо, но този път ролите се размениха, въпреки че младокът наниза 23 аса. Тиафо стигна до цели 21 точки за пробив и реализира едва 5 от тях, но те му бяха достатъчни, за да стигне до победата.

Бен Шелтън може да съжалява, защото на два пъти имаше сет преднина и не можа да затвори мача. По-голяма част от публиката беше на страната на Тиафо и това също оказа влияние.

В третия сет се стигна до тайбрек, в който Шелтън дръпна с 6:0, но едва удържа преднината си. Тиафо сякаш се мобилизира още повече и в следващите две части доминираше, за да постигне първи успех срещу своя сънародник след 4 часа и 6 минути на корта.

Сред осминафиналистите се нареди Тейлър Фриц. 12-ият в световната ранглиста американец подчини Франсиско Комесана от Аржентина с 6:3, 6:4, 6:2.

Следващият съперник на Фриц ще е един измежду Каспер Рууд и китаеца Джунченг Шанг.

Следвай ни:

Снимки: Gettyimages