Оказа се, че е една от най-големите зъботрошачки е създадена от стоматолог. Захарният памук, колкото и да е странно, е изобретен от зъболекар, пише Телеграф бг.
Уилям Морисън с помощта на сладкаря Джон С. Уортън през 1897 г.
, създават и патентоват това, което наричат електрическа машина за бонбони: метална купа, съдържаща централна въртяща се глава, пълна със захарни кристали и перфорирана с миниатюрни дупчици.
В горната част на тяхното творение е поставен нагревател, който разтопява захарта, редуцирайки я до сироп. В същото време центробежната сила, генерирана от въртящата се глава, която се върти с главозамайващите 3400 оборота в минута, принуждава течната захар през малките дупки. Докато сиропът се пръска през дупките, той се втвърдява почти моментално в дълги тънки нишки.
Сиропът се охлажда толкова бързо, че захарта не получава шанса да кристализира отново, вместо това образува неорганизирано, аморфно твърдо вещество. Това, което ядете, когато хапвате огромен захарен памук, е захарната версия на стъклото.
Електрическата машина за бонбони на Морисън и Уортън за първи път привлича вниманието по време на изложение в Луизиана през 1904 г. Около 20 милиона души присъствали на панаира. Двамата изобретатели успели да продадат 68 655 порции захарен памук. Опаковали го в дървени кутии и го предлагали под името „приказен конец“.
Терминът „захарен памук“ е възприет чак през 20-те години на миналия век под егидата на Йозеф Ласко, друг зъболекар, който се занимавал и доставка на бонбони.
Ласко продавал захарен памук на пациентите си. Направил опит да подобри оригиналната машина на Морисън и Уортън, която имала неприятна тенденция да трака, да се тресе и да се разпада.
Този проблем най-накрая бил решен през 1949 г. чрез добавянето на пружина в основата й, иновация, толкова ефективна, че нейният инициатор, Gold Medal Products от Синсинати, все още е основният световен производител на машини за захарен памук. През 1951 г. Gold Medal сключва сделката. Те успяват да изобретят машина, която може да навие конус от захарен памук с идеално заострен връх.
Памукът не е модерно изобретение. Според Sweets: A History of Candy на Тим Ричардсън , това датира най-малко от 15-ти век, когато креативни италиански готвачи изработват фантастични скулптури от въртяна захар, като първо разтопяват захарта, след това я изваждат с вилица и драпират тънките нишки над дървена дръжка на метла.
През следващите векове, до появата на машината, множество сладкари използвали различни техники за „опитомяване на кристализираната захар“, писа nationalgeographic.com.
Изненадващо е, че захарният памук има само 105 калории за стандартна порция. Причината за това е, че сладкото изкушение е предимно въздух. Останалото обаче си е чиста захар. В края на краищата, дори една порция захарен памук с размера на главата ви съдържа по-малко захар от кенче газирана напитка. А в днешно време дори се предлагат и различни вкусове като манго, чили, солен карамел, ягодова лимонада и зелен чай.