Добромир Лазаров: Амбицията ни е Драгоман да стане конкурентноспособен на големите отбори

Новият сезон в женската „Демакс“ лига стартира след малко повече от два месеца. Както стана ясно, отборите в първенството се увеличават и тази година те ще бъдат 10, а не 8, както до момента.

Един от новите отбори е Драгоман, а негов старши треньор ще бъде Добромир Лазаров – специалист с богат опит в работата с подрастващи и в мъжкото, и в женското направление. Извеждал до редица медали няколко формации на Левски София.

Бивш селекционер на национален отбор за юноши до 19 години, организатор на национален шампионат за подрастващи по плажен волейбол, Национална любителска волейболна лига, училищен градски шампионат по волейбол към Столична община, летен спортен лагер за деца от цяла България. Технически организатор на европейско първенство по плажен волейбол до 22 години в България. Това е само част от визитката на Лазаров.

Специалистът говори в специално интервю за BGvolleyball.com – за новото предизвикателство в кариерата си, избора да стане част от новия клуб. Треньорът разкри и подробности около щаба си и заедно с това заяви амбициите на клуба да стане конкурентноспособен на големите в шампионата.

– Тръгваш по нов път, как се чувстваш?

– Чувствам се обнадежден, заобиколен от правилните хора като екип треньори, състезателки, съмишленици, ръководство, Община, спонсори и партньори на клуба, много по-запалени и дейни от мен самия. Което е най-важното. Проектът е нов, но пътят е същият след възможността да работя активно за изграждането, развитието и успехите на клубовете Божур волей, Волейболна академия Стойчев-Казийски, Левски София, проекти, доразвили се до днешните мащаби, изграждайки поколения волейболни национали. И съвкупността от всичко изброено е това, което ми дава сили, вяра и нужната мотивация да разширим волейболната карта с още един волейболен център и дългосрочен проект. Клуб, който си е поставил цел и мисия да внедрява добри съвременни практики, да бъде активен в откриването, развитието на нови волейболни таланти, съпътстващо с тяхното личностно развитие, да дава възможност и равен шанс на всички да покажат и докажат потенциала си.

– Как дойде предложението от Драгоман?

– Предложението дойде съвсем естествено и взаимно, след като наблюдавах подкрепата на Община Драгоман и в частност усилията на Стоян Стоянов за отбора на Хектор. Наблюдавайки условията и възможностите, които един страхотен спортен обект може да развие, нямаше съмнение от ръководството и кмета Андрей Иванов, че това е правилната посока и стъпки на работа в бъдеще.

– Какво е за теб да застанеш начело на женския отбор?

– Преди всичко отговорност, която съм поел пред Община Драгоман, спонсорите и феновете на спорта да се припознаят в клуба и неговите ценности. За всички запознати с проекта е ясно какъв път, етапи на работа и развитие имаме спрямо поставените краткосрочни и дългосрочни цели. Отговорност пред моите колеги и състезателки в клуба да успеем да надградим техните качества и потенциал, изграждайки добър колектив и екип от специалисти.

– Досега си водил предимно тимове в мъжко направление. Как се реши на това предизвикателство?

– Всички, които ме познават, знаят, че обичам предизвикателствата, това се опитваме да предадем и с моите колеги на всички състезатели, с които работим, това е ежедневието на един спортист и треньор. Всеки ден да успяваме да преодоляваме предизвикателства, надграждайки възможностите и увереността във всеки един аспект.

– Работата с момичета/жени е по-различна. Кой ще бъде твоят коз в това отношение?

– През годините от моята кариера и работа винаги съм работил и в двете направления, с ясната идея, че това би ме обогатило и развило, като треньор. Разбира се, всяка една възраст в направленията има своята специфика, но по-важното за мен и моите колеги е да работим с индивидуален подход, отдаденост и отношение към всеки. Този стил на работа е много по-труден и отнема дълъг период на осъзнаване, но смятам, че това е и правилният начин за трайно въздействие между учител-ученик, треньор-състезател и изгражда едни много по-трайни и ценни взаимоотношения, както тези между родител със своето дете. Желаейки най-доброто в живота и развитието за детето си. А що се касае до спецификата при девойки и жени – това, което се изисква от всички състезателки и колеги, е по-голямо търпение, воля и изграждане на постоянство в техниката.

Нивото на първенството ни фокусира в това да работим с много разнородни състезателки по възраст, технически, физически и ментални качества и е ключово за всеки отбор да съумее да изгради добър колектив, приемственост и симбиоза между тях. Една от нашите цели е да успеем да изградим добър дълготраен колектив и конкурентноспособен отбор. Осъзнаваме много добре, че за това се изисква и време и работа от всички. С времето ще успеем да надградим всичко това и с кадри от нашата школа, както и състезателки, които се припознават в ценностите на клуба.

– Кое беше ключово за избора ти?

– Преди всичко, че срещнах съмишленици, които мислят като мен и с амбиция този проект да е дългосрочен, да помогне в откриването и развитието на професионални състезателки и стойностни личности в живота. Да даде възможност на немалък регион в Софийска област да се развие волейбола. И с това, че както за мен, така и за тях фокусът е развитието на школата, привличане на повече деца от региона, които да са в залата, занимаващи се с този прекрасен спорт, който би могъл да им даде възможност за по-добро бъдеще.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от ВК Драгоман / VC Dragoman (@vcdragoman)

– Имаш богата визитка – освен с треньорство си се занимавал и с организация на различни надпревари, бил си и национален селекционер. Как всичко това ти помага в случая?

– В България често се налага един треньор да може и знае много неща и да не е тясно специализиран. В тази връзка, за да увелича, удължа и обогатя тренировъчния и състезателен процес на всички състезатели, които по една или друга причина не са повикани в национални гарнитури, трябваше да се ангажирам с подобни дейности на турнири, първенства и кампове. Преди да се ангажирам и пряко с национални отбори.

Знаете, както всички ние насърчаваме децата си да четат повече книги, за да разширят своя кръгозор и обогатяват познанията си за заобикалящата среда, така и на мен подобни дейности и активности са обогатили познанията и възможностите ми. Разбира се, през целия процес бях заобиколен от ментори и експерти в своята област.

– Разкажи повече за проекта „Драгоман“?

– С всичко казано до тук добивате представа какъв е проектът и какви са идеите и целите, които сме си поставили. Имаме подкрепата на Община Драгоман, спонсори и ръководството на клуба ни дават възможност да внедряваме съвременни модели на организация, начин на работа за развитието и подкрепата на всички състезателки в тяхното професионално израстване. Ще работим усилено и в развитието на нови треньори и кадри, желаещи да се развиват в този спорт и да са част от клуба в бъдеще. Изграждането на добри и трайни партньорства с други клубове, училища, университети в България и други страни.

– Ясни ли са конкретни имена в селекцията?

– Като нов клуб и школа на хоризонта сме активни в селекцията до началото на сезона. Със сигурност сме щастливи от факта, че ще работим с отдадени и амбициозни състезателки. Скоро ще представим всяка една от тях.

– Ще разкриеш ли нещо около щаба си?

– Да, ще работим заедно с моя дългогодишен колега и приятел Никола Димитров, треньор с богата експертиза във волейбола и организационна такава, като моята идея и визия е да бъдем и взаимнозаменяеми. Ръководството се постара да подсигури и възможност да разчитаме на професионален кондиционен треньор, физиотерапевт, мениджър на клуба, т.е. всичко, което ще доведе до по-добрата организация на работа, и което вярваме, че ще доведе до по-добрите резултати в бъдеще.

– Можем ли да кажем, че Драгоман ще бъде сериозна конкуренция на големите отбори?

– Съгласете се с мен, че конкуренцията поражда по-добро качество на продукта или услугата. Затова и ние сме с такава цел – да изградим с времето конкурентен отбор и клуб, което ще допринесе за развитието и на останалите клубове.

– Как върви подготовката?

– Започнахме нашата предсезонна подготовка на 5 август с по-голямата част от състезателките, но има и такива, с които сме се уговорили да се присъединят на по-късен етап.

– Коментарът ти за формата на първенството, отборите се увеличават?

– Да, отборите се увеличават, но това не гарантира непременно, че и нивото ще се подобри. Хубаво е, че има интерес лигата да се развива и разширява. Искрено се надявам равнопоставеността между отборите да е налице, което ще привлече и повече публика и верни фенове, преживявайки и споделяйки тези емоции. В последните години се забелязва тенденция по привличане на чуждестранни състезателки и треньори в допълнение на девойки от школата, които рядко или периодично получават игрово време, разбира се, има такива, които разчитат основно или само на школата си. Смятам, че е по-правилно на този етап. Показа се и от финалите на девойки старша за сезон 2023/2024, в които имаше много по-голяма равнопоставеност, а от това и пълна зала с фенове, подкрепящи отборите си. Иска ми се клубовете повече да развиват българските колеги като специалисти и конкурентноспособни треньори по света. Както и възможност на български състезателки да играят за роден отбор и представяйки България вместо такива в Румъния, Гърция, Кипър, Втора лига на Турция, Франция и други. Смятам, че с правилна организация, работа и съгласувана стратегия, това е постижимо. Да бъдем конкурентно първенство на изброените.

– Твоето пожелание към волейболните фенове?

– Да бъдат по-смирени и търпеливи към отборите, сигурен съм, че всички състезателки дават максимума от себе си на терена и повече от всеки друг имат нужда от подкрепа в трудни моменти. А без верните фенове този процес се обезсмисля, както и нашата работа.

Следвай ни: