България U18 отстрани Литва по пътя към полуфиналите на Европейското

Националният отбор на България по баскетбол за девойки до 18-годишна възраст достигна до полуфиналите на Европейското първенство в Дивизия “Б” в Плоещ. Селекцията на Маргарита Маринкова се наложи със 73:66 (21:12, 19:16, 11:27, 22:11) над Литва и продължава към следващата фаза на надпреварата.

На полуфиналите българският тим ще срещне Черна гора, който по-рано днес надигра Словакия с 65:57. В другата част на схемата са отборите на Великобритания, Гърция, Чехия и Босна и Херцеговина.

По този начин България продължава да е без загуба на първенството, след като завърши груповата фаза с четири победи от четири мача, а днес постигна и петия си пореден успех.

“Лъвиците” направиха страхотен старт на двубоя и още в края на първата четвърт си спечели двуцифрена преднина при 20:9. Българките поддържаха разлика от около 10-12 точки с течение на полувремето и преди началото на третата част водеха с 40:28. Момичетата на Маринкова обаче допуснаха спад след почивката и литовките не само наваксаха изоставането си, но и поведоха след края на третия период при 51:55. Въпреки това българките не се отказаха и чрез кошове на Деница Манолова и Гергана Маданкова си върнаха водачеството при 63:61.

Веднага след това литовките изравниха с два успешни наказателни удара, но впоследствие страхотната Манолова реализира две поредни ключови стрелби за четири аванс в полза на България при 67:63. Литва реагира с мигновена тройка, но Елена Драгоева блесна с индивидуална изява и донесе триточков аванс на “лъвиците” при 69:66. Литовките допуснаха грешка, след това Маданкова вкара първия си фал, като борбеността на нашите момичета си каза думата – Ванеса Кокалова овладя борба в нападение, бе фаулирана и показа хладнокръвие от наказателната линия за 72:66. Секунди след това Года Юсите също бе изпратена на линията, но пропусна и двата си фала, а Драгоева оформи крайното 73:66 в полза на България.

Деница Манолова изигра страхотен мач за България и завърши с 25 точки и 12 борби. Димана Костова прибави още 18 точки при 8/8 стрелба от наказателната линия, а Гергана Маданкова се отличи с 11 точки и 5 асистенции.

Синтия Аукстикалните бе топреализатор за Литва с 23 точки и 6 борби, докато Даниеле Паунксните записа 18 точки срещу името си.

Следвай ни: