Росен Барчовски пред Sportal.bg: Гавалюгов ще стигне лесно до националния отбор

Един от най-големите таланти в българския баскетбол Александър Гавалюгов ще продължи кариерата си в елитния университет Виланова, а перфектното му представяне с екип на България U18 събуди много въпроси, като един от тях е – „Готов ли е 18-годишният баскетболист за мъжкия национален отбор“. Отговор на Sportal.bg даде именно селекционерът на представителния ни тим Росен Барчовски.

„Когато си правя някакви планове като разширен състав, още сега той е сред тези хора.

Несъмнено е много голям талант с огромно израстване. Много трудолюбив, много амбициозен и независимо кой е треньор на националния отбор, той със сигурност скоро ще бъде в този отбор. Това е извън всяко съмнение, дано да е здрав. Проблемът е, че е много далеч. Проблемът е, че и от там много трудно могат да пускат играчи, даже и на това ниво – университетско. Изобщо, това с националните отбори е една много дълга тема. Разликата между нашия спорт и волейбола е огромна. Волейболът цяла лято имат някакви прояви, ние не можем да направим едно събиране. Имах намерение да правим някакви лагери това лято, те не се получават. Водихме разговор на високо ниво да възстановяваме турнира за Наградата на София. Няма кога да се прави това нещо, защото няма кой да дойде. Изобщо сериозна и дълга тема. Но, да се върна към Гавалюгов. Много се радвам за него. Отива в много сериозен университет. Изобщо няма да му е лесно, конкуренцията е страхотна. Трябва да успее да намери сили и характер да се пребори първо там, а до националния отбор лесно ще стигне.“, заяви Барчовски пред нашата медия.

„Лъвовете“ ще се съберат отново в средата на месец ноември, като на 22 и 25 същия месец ще изиграят два мача с Черна гора от квалификациите за ЕвроБаскет 2025.

До момента България има победа на Германия и загуба от Швеция в сметката си.

Следвай ни: