Заслужена пенсия: Бундесверът заменя Wolf с нова кола ВИДЕО

Бундесверът обяви планове за закупуване на до 5800 нови леки камиона с висока проходимост с допустимо общо тегло от 4,5 тона, за да замени сегашния модел Wolf.

Първите пет машини трябва да бъдат предадени на войските за тестване през ноември тази година. През 4-то тримесечие на 2025 г. се очаква да започне серийни доставки и да бъдат произведени 1200 автомобила във вариантите Leuftwahrzeug (1105 единици) и Feldjägerwahrzeug (90 единици) на стойност 240 милиона евро до 2028 г.

Други 4600 единици на стойност 1,1 милиарда евро трябва да бъдат предадени до 2032г.

Изпълнител ще бъде Binz Automotive, която ще оборудва автомобили Mercedes-Benz за нуждите на армията. По-специално се планира да се инсталира комплект D-LBO MTN-A3 („мобилен тактически възел“, оборудван с радиостанции) или D-LBO MTC-F4 („мобилен тактически клиент“ с информационна и комуникационна система).

Напълно възможно е за база да бъде използван Mercedes-Benz G-Class във версия Station Wagon 4.5, представен миналия месец на изложението Eurosatory.

Wolf се използват от Бундесвера навсякъде, транспортират персонал и оборудване, изпълняват разузнавателни мисии и действат като командни и комуникационни превозни средства.

От 90-те години на миналия век германската армия използва модификация на Mercedes-Benz G-Class: общо са произведени над 12 хиляди автомобила от този модел.

Сегашната версия на Wolf, като най-известният и доказан работен кон на Бундесвера, излиза в заслужена пенсия – казва изданието Soldat&Technik.