Нова система за безопасност в колите ще предотврати този вид инциденти на пътя СНИМКА

Япония въвежда задължителна система за предотвратяване на неочаквано ускорение за нови автомобили с автоматични трансмисии, на фона на увеличаване на инцидентите, причинени от погрешно натискане на педала на газта.

Проблемът с „объркването на педалите“, когато шофьорите объркват педалите на спирачката и газта, е особено остър за по-възрастните хора, броят на които се увеличава в Япония. Такива грешки могат да доведат до сериозни инциденти, наранявания и дори смърт. В отговор на този проблем японското министерство на транспорта реши да въведе нова система за безопасност.

Съгласно новото правило всички нови пътнически автомобили с автоматични трансмисии, продавани в Япония, трябва да бъдат оборудвани с технология, която предотвратява неочаквано ускорение. Тази мярка няма да засегне превозните средства с механична скоростна кутия, тъй като те се считат за по-малко податливи на този вид инциденти.

Системата използва сензори и камери, за да следи постоянно пътната ситуация и да идентифицира препятствията по пътя на автомобила. Алгоритмите на системата анализират действията на водача с педалите и волана.

Ако системата открие необичайно ускорение, като например при приближаване към препятствие, тя се активира и ограничава подаването на гориво, намалявайки скоростта на автомобила. При аварийни ситуации системата може автоматично да задейства спирачките.

В същото време на приборния панел се появява предупредителен сигнал, като например „Освободете педала на газта“, който информира водача, че е необходимо коригиращо действие.

Според Японския институт за изследване на пътнотранспортните произшествия само през 2023 г. в страната е имало 3110 произшествия, причинени от погрешно натискане на педала на газта. В резултат на тези произшествия са загинали 38 души, а 4343 са ранени.

Японските власти са уверени, че въвеждането на нова система за безопасност значително ще намали броя на подобни инциденти и ще спаси животи. Освен това японският министър на транспорта Тецуо Сайто обяви намерението си да предложи тази инициатива като международен стандарт.  

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!