Audi създаде уникална суперкола по проект от 30-те години на миналия век СНИМКИ

Уникалният Auto Union Type 52 Schnellsportwagen дебютира на Фестивала на скоростта в британския Гудууд. Това е малко известен суперавтомобил от 30-те години на миналия век, който по онова време така и не е пуснат, информира Audi Tradition.

Auto Union Type 52 Schnellsportwagen е проект за високоскоростен спортен автомобил, създаден през 1935 г. от Фердинанд Порше на базата на класни състезателни коли.

Съществувал е само в чертежи и скици, защото не са могли да направят дори прототип.

Audi, която е наследник на Auto Union, реши да построи суперавтомобила от 30-те години на миналия век. Колата се оказа много необичайна.

Купето със средно разположен двигател е изградено върху рама и има лека и опростена алуминиева каросерия. Автомобилът достига повече от 5 м дължина при междуосие от 3,3 м, а теглото му е 1448 кг.

В салона шофьорът седи в центъра, а двама пътници седят отстрани (като в McLaren F1). За декорация е използвано скъпо дърво. Интересното е, че има място за багажника (има отделна врата) и две резервни колела.

Но най-интересното е двигателят, разположен зад седалките. Това е огромен 6,0-литров V16 с компресор от болида Auto Union Type C от 1936 г. (също построен от Фердинанд Порше).

88-годишният двигател развива 520 к.с. и 886 Nm и работи с „експлозивна“ смес от 50% метанол, 40% бензин и 10% толуен. Суперавтомобилът Auto Union Type 52 Schnellsportwagen е получил хидравлични амортисьори и барабанни спирачки. 

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!