Крейчикова и Паолини посягат към дебютна титла от „Уимбълдън“

Днес ще бъде определена новата носителка на трофея от “Уимбълдън”. В спор за короната до голяма степен изненадващо се изправят две тенисистки, които не бяха известни с резултатите си на Откритото първенство на Великобритания – Барбора Крейчикова и Джазмин Паолини. Двете ще се борят за своята първа титла от “Уимбълдън” днес от 16:00 часа българско време. 

Крейчикова излиза във втория си финал на “Големия шлем” и първи такъв от над три години насам, след като за последно тя триумфира на “Ролан Гарос” през 2021-ва.

Оттогава насам 28-годишната чехкиня записа три четвъртфинала на турнири от “Шлема”, но нито веднъж не можа да продължи по напред. Това се промени в Лондон тази година, като по пътя си към финала Крейчикова елиминира последователно Вероника Кудерметова, Кейти Волинец, Джесика Бузас Манейро, Даниеле Колинс, Йелена Остапенко и фаворитката Елена Рибакина. Последната ѝ победа – над световната №4, беше най-впечатляващата от всички, тъй като тя навакса сет пасив и постигна обрат с 3:6, 6:3, 6:4 срещу казахстанката.

Не е тайна, че Крейчикова, която достигна до №2 в световната ранглиста преди две години, имаше проблеми с контузия в началото на настоящия сезон и връщането на формата ѝ отне доста дълго време. Намиращата се на 32-рото място чехкиня беше в серия от пет поредни поражения преди преминаването към тревната настилка, като едва сега на “Уимбълдън” тя съумя да покаже пълния си арсенал и да напомни за себе си.

Приказката на Паолини на турнирите от “Големия шлем” пък продължава. След като италианката игра финал на “Ролан Гарос” само преди около месец, сега тя отново достигна до спора за трофея. В Париж световната №7 нямаше как да се опълчи на клей доминаторката Ига Швьонтек и допусна тежка загуба с 2:6, 1:6, но сега шансовете ѝ за триумф са много по-сериозни.

Паолини имаше само един по-труден мач по пътя към полуфиналите на “Уимбълдън” – в четвъртия кръг срещу Мадисън Кийс, която се отказа при 1:1 сета и 5:5 гейма в третия сет. Впоследствие италианската състезателка се разправи с Ема Наваро с категоричното 6:2, 6:1, за да се стигне до гладиаторския сблъсък с Дона Векич на полуфиналите. Паолини показа хладнокръвие и записа обрат с 2:6, 6:4, 7:6(8), печелейки срещата след супертайбрек в последната трета част.

Крейчикова и Паолини са се срещали само веднъж до момента, като единственият им мач се провежда преди шест години – в квалификациите за Australian Open. Тогава чехкинята отнася италианката с 6:2, 6:1. 

Последвайте каналите ни в: