Самоков приема домакинските мачове на израелски тимове от Eврокъп

Самоков приема израелските отбори Апоел Шломо Тел Авив и Апоел Банк Яхав Йерусалим за мачовете им от Еврокъп за сезон 2024-2025. След повече от месец разговори между Апоел Шломо Тел Авив и Апоел Банк Яхав Йерусалим, които са възпрепятствани да играят международните си домакински срещи от Еврокъп у дома в Израел поради продължаващия военен конфликт в страната, ръководството на Балканската Лига, ръководството на Еврокъп и със съдействието на Община Самоков и БК Рилски Спортист, днес на официалния жребий в Барселона бе официално обявено, че новият „дом“ за сезона и на двата отбора от Израел ще бъде гр. Самоков и “Арена Самоков”.

Всичко това нямаше да бъде възможно без подкрепата на г-н Георги Глушков – служебен министър на Младежта и Спорта, кмета на гр.

Самоков д-р инж. Ангел Джоргов и президента на БК Рилски Спортист инж. Петър Георгиев, които в спортсменски, а и чисто човешки дух, нито за миг не се поколебаха да асистират и помогнат в подсигуряването на необходимите изисквания, за да бъде одобрен град Самоков, чиито баскетболни фенове ще имат невероятната привилегия да се наслаждават на баскетбол от най-високо ниво цял сезон.

Цялата организация на мачовете от А до Я, както от страна на Апоел Шломо Тел Авив и Апоел Банк Яхав Йерусалим, така и от страна Еврокъп, лично от Старши Директора на състезанието Диего Жулиен, за да бъдат спазени всички техни правила, изисквания, мерки за сигурност и т.н. е поверена на Балканската Лига като водеща спортна лига в региона на Балканите, с 16 изиграни сезона зад гърба си с тимове от целия Балкански п-в, Кипър и Израел.

Отговорните лица са Шай Щрикс – Спортен Директор на БИБЛ и Любомира Щрикс – Мениджър Международни отношения, която вече е в ролята на Operation Manager on site или казано на баскетболен език – Head of LOC и за двата отбора и ще има задачата – предизвикателство да бъде не само връзката на място между “Арена Самоков” и отборите, но и да организира и контролира всяко едно перо според изискванията на състезанието, в т.ч. сигурността, ТВ продукцията, както и всичко останало, необходимо по обслужването на баскетболна среща според правилата на ФИБА и Еврокъп.

Сезонът в Еврокъп започва на 24.09.2024 г., а отборите са разделени на 2 групи по 10 във формат лига, което означава по минимум 9 домакинства на отбор във фаза редовен сезон, като израелците ще домакинстват в “Арена Самоков” на седмичен ротационен принцип.

А ето и кои ще са съперниците им в груповата фаза:

Апоел Шломо Тел Авив е в група с: Гран Канария, Ховентут Бадалона, Ратиофарм Улм, Будучност, Бешикташ, Бахчешехир, Улвс, Тренто и Трефъл Сопот.

Апоел Банк Яхав Йерусалим е в група с: Валенсия, Бурж-ен-Берс, Тюрк Телеком, Умана Райер Венеция, Арис, Лиаткабелис,  Цедевита Олимпиа Любляна, Хамбург Тауърс и Клуж-Напока.

Последвайте каналите ни в: