Класация: Тези автомобили пазят най-добре стойността си при препродажба

Ако сте пазарували за употребявана кола през последните три години, вероятно сте наясно, че има скок на цените на този пазар. Поради пандемията от коронавирус имаше прекъсване на доставките на нови автомобили и до 2023 г. употребяваните автомобили запазиха стойността си по-добре, отколкото през 2019 г.

Както пишат авторите на портала finance.

yahoo.com , преди пандемията средната кола е загубила около 50% от стойността си за пет години, днес – около 39%. Още повече, че през първата година колите губят 20% от стойността си, а за петгодишен период – около 40%. Но от всички модели можем да откроим десет от тези, които губят най-малко стойност.

Porsche 911

Porsche оглавява класацията на колите, които губят стойност най-бавно. За пет години 911 губи само около 9% от стойността си. Това показва невероятно голямо търсене на този автомобил на пазара на употребявани автомобили.

Porsche 718 Cayman

Следващият в списъка на Porsche е 718 Cayman, който не се представя толкова добре, колкото 911, с 18% загуба на стойност за период от пет години. Но това все още е много силен резултат.

Toyota Tacoma

Последните оценки показват, че Tacoma е загубила само около 20% от стойността си за пет години. Това се дължи на голямото търсене на спортни автомобили, малки SUV и евтини икономични автомобили, които виждаме в момента.

Jeep Wrangler

Jeep Wrangler и модификацията Wrangler Unlimited са загубили около 21% от стойността си за пет години. По време на блокирането от ерата на пандемията производителите на автомобили видяха увеличение на търсенето на по-интересни автомобили и това търсене остава силно.

Honda Civic

Honda Civic, във версии седан и хечбек, се нарежда на пето място в списъка. За пет години той губи около 22% от стойността си, което е доста приличен резултат.

Subaru BRZ

Малко изостава компактното спортно купе на Subaru. За период от пет години той е загубил около 23% от стойността си.

Chevrolet Camaro

Chevrolet Camaro е на осмо място в класацията на най-евтините автомобили. Тази кола е поевтиняла с 24% за пет години.

Toyota C-HR

Подобен резултат демонстрира и компактният кросоувър на японския автомобилен производител. За пет години Toyota C-HR е поевтиняла с малко над 24%.

Subaru Crosstrek

Още едно Subaru – този път Crosstrek – също попадна в топ класацията. За пет години той губи около 25% от стойността си.

Toyota Corolla

Toyota Corolla допълва списъка. За период от пет години моделът губи около 25% от стойността си, почти колкото Crosstrek.