Това са задължителните системи за подпомагане за новите автомобили от 7 юли

По пътя към Vision Zero, ЕС ще направи новите системи за подпомагане за новите автомобили задължителни от 7 юли 2024 г. ЕС се надява да намали броя на смъртните случаи на пътя с 25 000 до 2038 г.

Autoclub Europa (ACE) обяснява осемте асистиращи системи, които ще бъдат стандартно оборудване на новите автомобили в бъдеще, пише „Ауто прес“.

1.Черна кутия Така нареченото устройство за запис на данни за инциденти (регистратор на данни за събития) непрекъснато записва данни за скорост, спиране или задействане на въздушни възглавници, но ги презаписва редовно.

Само в случай на произшествия се записват съответните данни малко преди и след събитието, за да се анализира хода на произшествието. Данните се анонимизират и се съхраняват локално и могат да бъдат прочетени само със съгласието на водача или по съдебен ред.

2. Асистент за скорост: Интелигентната система за подпомагане на скоростта използва данни от карти и разпознаване на пътни знаци, за да определи текущата максимална скорост и предупреждава водачите с акустични или визуални сигнали, ако ограничението на скоростта е превишено.

Предупреждението може да възникне и чрез вибрация на педала на газта. Водачите винаги имат контрол върху асистиращата система и могат да я отменят по всяко време. Може също да се изключва, но се активира отново при всяко стартиране на автомобила.

3. Асистент за аварийно спиране: Асистентът за аварийно спиране определя скоростта и разстоянието до автомобила отпред в реално време.

Ако необходимото безопасно разстояние не бъде достигнато, автомобилът спира автоматично. При необходимост задейства и аварийно спиране. Асистентът за аварийно спиране трябва също да може да разпознава велосипедисти и пешеходци.

4. Предупреждение за внимание: Липса на концентрация, разсейване, микросън – всичко това може да бъде животозастрашаващо зад волана. Системите за предупреждение за умора и внимание са предназначени да предотвратят това, като проверяват поведението при шофиране за признаци на умора и загуба на внимание от страна на водача.

Ако има индикатори за сънливо шофиране, например нетипично поведение на волана и способност за поддържане на лентата, визуален и звуков сигнал ви подканва да си направите почивка.

5. Асистент за спазване на лентата: Асистентът за спазване на лентата предупреждава, ако неволно напуснете вашата лента. Ако превозното средство заплашва да напусне лентата или да се отклони от пътя, асистентът се намесва активно и насочва автомобила назад.

6. Асистент за движение на заден ход: Асистентът за движение на заден ход използва камери и сензори за откриване на хора и препятствия зад автомобила и предупреждава акустично и визуално.

Как „хърватския Илон Мъск“ направи революция при електромобилите СНИМКИ

7. Активната спирачна светлина предупреждава останалите участници в движението в случай на внезапно спиране: Ако спрете рязко със скорост над 50 км/ч, стоп светлината мига бързо. Когато автомобилът спре, аварийните светлини се активират автоматично, докато не продължите да шофирате.

8. Имобилайзер, чувствителен към алкохол: Първо, трябва само да инсталирате интерфейса, който ви позволява да преоборудвате имобилайзер, чувствителен към алкохол.