Везенков прибира колосална сума и ще стане най-скъпоплатеният играч в Европа

Александър Везенков взе съдбоносното решениеи ще напусне НБА след само един сезон, за да се завърне в Олимпиакос. Новината стана ясна по-рано през днешния 4-ти юли. Договорът с гърците е в срок от пет години, с което Везенков официално предпочете да не продължи кариерата си в Торонто Раптърс, където трябваше да премине.

Твърди се, че новият контракт ще има фамозни параметри.

По информация на sportal.gr, първите три години от контракта в Пирея са затворени за каквито и да е опити за изходящ трансфер, а на сезон Везенков ще получава по 3,5 млн. Евро. След края на този период договорът ще бъде удължен с още две години, което ще донесе общо 17,5 млн. всичките пет сезона, като дори има вероятност средствата да набъбнат до 20 млн евро. Това ще бъде абсолютен рекорд в 93-годишната история на Олимпиакос и на гръцкия баскетбол въобще, а Везенков ще се превърне и в най-скъпоплатения играч в цяла Европа.

Междувременно кръвния враг Панатинайкос също се опитваше да привлече българския талант, а собственикът на „зелените“ Димитрис Янакопулос бе готов да предложи 4-годишен договор на обща стойност 17 млн. евро.

Относно ситуацията в НБА според гръцкия журналист Никос Зервас българинът вече е уведомил ръководството на Торонто, че желае да се завърне в Европа.  Сега предстои Раптърс официално да освободя баскетболиста с решение, което се очаква до 48 часа. Ако в този срок се появи друг тим от НБА, който поиска да вземе Везенков, то българинът ще трябва да остане в Лигата отвъд океана, гласят публикациите в Гърция.

Олимпиакос е собственост на една от най-заможните фамилии в Гърция – тази на братята корабни магнати и милиардери в областта на бизнеса със стомана – Йоргос и Панайотис Ангелопулос. Двамата са синове на легендарния петролен бос Константинос Ангелопулос.

Начело на Олимпиакос пък е треньорът, дал път на Саша Везенков към големите неща в баскетбола и първият, гласувал му доверие – Йоргос Барцокас. Съвместната работа на Везенков и Барцокас започна още в Барселона, където Везенков попадна съвсем млад, след трансфер от друг гръцки тим – Арис, а след това продължи в решаващ момент за бъдещето и кариерата на българина – вече в Олимпиакос.

Везенков е двукратен шампион и двукратен носител на Купата на Гърция с Олимпиакос за 2022 и 2023 г., като през 2023 г. постигна требъл в Гърция, защото към титлата и купата на страната добави и Суперкупата.

Последвайте каналите ни в: