Експерти посочиха няколко джипа с проблемни автоматични скоростни кутии

Популярността на кросоувърите продължава да расте, като респективно това се случва и на пазара втора употреба. Освен това потенциалните клиенти все повече предпочитат автоматична скоростна кутия, така че не е изненадващо, че голяма част от автомобилите с повишена проходимост на вторичния пазар у нас са именно с автоматични трансмисии. Те обаче не винаги са надеждни, пише Факти бг.

Сега ви обръщаме внимание на няколко кросоувъра, които често имат проблеми със скоростните си кутии.

Всички модели в проучването се продават на родния пазар. Антирейтингът е съставен отдела за оценка на колесната техника на групата компании Alfa-Leasing.

Според изнесените зданни най-проблемна е автоматичната скоростна кутия на Jeep Grand Cherokee и по-конкретно на екземпляри, произведени през периода 2000 – 2010 година. Тези автомобили много често имат проблеми с електронния блок за управление на трансмисията. Също така, соленоидите на тази скоростна кутия спират да работят, когато трансмисионното масло се сменя по-нередовно.

Следващият в антирейтинга е Nissan X-Trail с трансмисия Jatco JF613E, която е силно податлива на износване, особено при агресивно шофиране. Специалистите определят като причина за повредите соленоидите на трансмисията, които са най-слабото място на кутията. В същото време, в спокоен режим на каране, тази автоматичната кутия може да изкара до 250 хиляди километра.

Третата силно непрепоръчителна автоматична скоростна кутия, според експертите е тази на Volkswagen Tiguan. По-конкретно става дума за шестстепенна скоростна кутия 09 M, която може да е ненадеждна, но само при стриктна поддръжка. Освен тези модели експертите съветват да се избягват употребявани екземпляри от марките Chevrolet и Opel, оборудвани със скоростна кутия 6T30, както и автомобили Nissan с автоматична скоростна кутия Jatco JR507E.