Кои са признаците за неизправност на свещите на автомобила и как да изберем нови

Свещите са неразделна част от системата за запалване на двигатели с вътрешно горене с принципа на искрата на запалване на въздушно-горивната смес. Основната им цел е да осигурят своевременно високоволтово образуване на искра между електродите за иницииране на горивния процес според реда на работа на цилиндрите.

Принципът на работа на компонентите се основава на създаването на разряд с високо напрежение между електродите, към който се подава високо напрежение от бобината на запалването.

Когато въздушната междина между проводниците се разпадне, възниква искров разряд, който запалва предварително компресираната работна смес в горивната камера.

Правилният подбор на компонентите и правилното им функциониране са важни за нормалната работа на двигателя с вътрешно горене.

Признаци за неизправност

Можете да определите кога запалителната свещ на автомобила изисква смяна по следните симптоми:

– Загуба на компресия. Износените части не могат да пропускат сгъстен въздух, което води до загуба на компресия в цилиндрите и намаляване на мощността на двигателя.

– Трудно стартиране. Лошото образуване на искра, необходимо за запалване на сместа въздух-гориво, затруднява стартирането на силовия агрегат, особено при студено време.

– Нестабилна работа на двигателя. Проявява се под формата на спадове, пукания в изпускателната система и обща загуба на мощност.

– Повишен разход на гориво. Неспособността на запалителните свещи да постигнат пълно изгаряне води до намалена горивна ефективност.

– Замърсени електроди. По време на работа върху проводниците могат да се образуват отлагания от въглерод или масло, което предотвратява нормалното образуване на искров разряд.

– Ерозия на електродите. Продължителната работа при условия на високи температури и електрически натоварвания води до постепенно износване и ерозия на компонентите.

 

Параметри за избор на свещи

Необходимо да се вземат предвид следните характеристики:

– Тип на корпуса (форма, размер, тип на свързване и материал на електрода). Тези параметри трябва стриктно да съответстват на конструкцията на двигателя за правилно прилягане и надежден контакт.

– Топлинно число. Стойността варира от 4 (студено) до 12 (горещи свещи) и показва способността на частта да разсейва топлината. Число, което е твърде високо, може водят до детонация, а твърде ниските – до прекомерно образуване на въглерод и ерозия.

– Електродите и разстоянието между тях (обикновено 0,6–1,1 мм) влияят върху ефективността на образуването на искри. Твърде голямото разстояние увеличава риска от липса на искри, докато твърде малкото разстояние може да доведе до припокриване между проводниците.

– Температурен диапазон и топлинни характеристики. Трябва да отговаря на условията на работа на захранващия блок.

– Брой електроди – единични или многоелектродни (обикновено 2–4 бр.). Многоелектродните модели осигуряват по-добро запалване на сместа, но са по-податливи на замърсяване.

Изборът на запалителни свещи според препоръчаните от производителя параметри е гаранция за оптимална работа на двигателя.  

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!