Продава се състезателният болид от дебютното състезание на Михаел Шумахер СНИМКИ

Болидът Jordan-Ford 191 от Формула 1 се продава във Великобритания. С тази машина Михаел Шумахер проведе първата си Гран при през 1991 г. , съобщава DK Engineering.

Михаел Шумахер попадна в ирландския отбор Jordan по случайност.

Техният основен пилот Бертран Гашо е попаднал в затвора поради сбиване и се наложи спешна смяна преди Гран При на Белгия.

Jordan обърнали внимание на младия Михаел Шумахер, който се състезавал в състезания за издръжливост за Mercedes-Benz. Спешно подписали договор с него.

Михаел Шумахер кара Jordan-Ford 191 на Голямата награда на Белгия през 1991 г.

Михаел Шумахер седнал зад кормилото на болид от Формула 1 за първи път и по време на практическите състезания имал малко време да опознае болида. Въпреки това той овладял Jordan-Ford 191 и заел пето място в квалификацията.

Но не му се удало да се представи добре в дебютното състезание. Още в първата обиколка Шумахер се оттеглил поради проблем със съединителя. Това било единственото състезание на германеца за Jordan, тъй като преди следващото Гран при той преминал в отбора на Benetton.

Болидът на Шумахер е много запазен. Лекият (510 кг) автомобил от въглеродни влакна е оборудван с 3,5-литров Ford Cosworth V8 с мощност 650 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия. Цената на автомобила не е известна. 

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!