5 животни, които биха оцелели след глобална катастрофа

Кои животни биха оцелели при хипотетично катастрофално събитие?

Тардигради (Бавноходки)

Това е микроскопично безгръбначно същество. Известно е, че тардиградите оцеляват в почти всяка екстремна среда, в която Земята може да ги постави.

Според National Geographic те са „най-неразрушимото животно на Земята“. Те могат да си проправят път през пясъчни дюни, да оцелеят при замръзване и дори да живеят на голяма надморска височина.

Учените са открили, че протеин, наречен Dsup, може да защити генетичния материал във всяка от клетките на тардиградите, създавайки малък щит срещу опасни частици. Те могат да оцелеят при високи нива на радиация – дори има някои предположения, че може да съществуват и на Луната.

Хлебарки

Тъй като са оцелели след удара на астероида, който е унищожил динозаврите, те имат доста добър шанс да оцелеят при потенциално следващото глобално катастрофално събитие.

Част от причината за техния успех са както техният размер, така и хранителните им навици. Тези насекоми с плоско тяло могат да се притиснат в малки пукнатини, които други същества не могат да достигнат за защита, включително в почвата.

Плюс това, вместо да разчитат на един вид източник на храна, те почти ще консумират всичко, дори и технически да не е храна.

Хлебарките също са невероятно устойчиви на токсини като инсектициди, а оттърването от тях е изключително трудно.

Лешояди

В зависимост от условията на бедствието, някои животни могат действително да се възползват от глобална криза. Лешоядите, например, също може да са в състояние да оцелеят при нещо като зомби апокалипсис.

Те имат специално адаптирани стомаси с киселина, способни да усвояват някои доста неприятни бактерии, намиращи се в мършата, така че потенциално биха могли да усвоят някои черва на зомбита.

Акули

Те са необичайно изглеждащи създания, оцеляват успешно във водата и са специално адаптирани за живот в тъмнината и екстремното налягане в дълбокия океан.

Докато потенциален апокалипсис може да причини всякакви проблеми за океана, като подкисляване или критично покачване на морското равнище, някои същества може просто да се адаптират.

Гренландските акули са изключително дълголетни, като известни индивиди оцеляват повече от 400 години.

Известно е, че са преживели световни войни и тестове на ядрени оръжия. Акулите също са били на Земята отпреди дърветата и преди Сатурн да има пръстени, така че има голям шанс поне един от 500-те вида акули да оцелее.

Императорски пингвини

Много от по-едрите животни са развили специално адаптации и не биха оцелели в местообитание, променено от глобално бедствие. Въпреки че мечката може да спи през зимата, тя все пак се нуждае от много храна, за да оцелее, след като приключи със зимния сън.

Камилите също са способни да оцелеят без храна или вода за дълги периоди и могат да оцелеят при екстремни горещини.

От противоположната страна на скалата е императорският пингвин. Императорските пингвини могат да оцелеят при някои от най-бруталните ниски температури, които Антарктика може да им предложи, включително скорост на вятъра от 200 километра в час и температури от −50°C.

Те също могат да оцелеят няколко седмици, без да ядат, като живеят от мастни резерви.

Те заемат някои от най-отдалечените райони на Земята и следователно биха могли да избегнат зомбита или разпространение на болести