Неприятна изненада за Боян Расате, удариха го тежко

Софийският апелативен съд трябва да се произнесе за втори път по делото срещу бившия кандидат за президент Боян Станков, самонарекъл се Расате, обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда при нападението над общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub в София през 2021 г. 

Върховните магистрати приемат, че долната инстанция не е анализирала всички доказателства и така не са изследвали случая всестранно и обективно, пише „Сега“. 

Боян Станков беше осъден на втора инстанция на „пробация“ за срок от 6 месеца заради нанесена на лека телесна повреда на ЛГБТИ активист, както и да плати 2000 лв. обезщетение на нападнатата Глория Филипова за претърпените от нея неимуществени вреди.

По време на кампанията си за президент през 2021 г. Расате беше задържан, след като в група с други мъже нахлуха в общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub в София. Служителите, които са били в сградата, твърдят, че целият им офис е изпочупен.

Тогава Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Расате за хулиганство с особена дързост и цинизъм, както и за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди на Глория Филипова – служител във Фондация „Ресурсен център Билитис“.

През целия процес защитната теза на Расате беше, че хората, намирали се в Rainbow Hub по време на „посещението му“ сами са унищожили наличното имущество, за да го натопят, тъй като е известен.

На първа инстанция Софийският градски съд на практика го освободи от наказателна отговорност, като го призна за невинен по обвиненията, че деянието е извършено с изключителна дързост, както и че е причинил лека телесна повреда.

Той беше санкциониран само административно с 3000 лв. глоба за това, че в съучастие с неизвестни по делото лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред.

Софийският апелативен съд обаче призна Расате за виновен и за нанасяне на лека телесна повреда. Делото стигна до върховната инстанция по искане както на Расате, така и на прокуратурата и на пострадалата. В резултат на това процесът ще се гледа отново от апелативния съд.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ