Новият кабинет: Разкриха хибридните плановете на Борисов

Социологът от „Галъп Интернешънъл“ Първан Симеонов разкри какви са плановете на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за новия кабинет, който евентуално ще се състави в рамките на 50-ото Народно събрание (НС).

Първан Симеонов

„Чакат ни преговори за властта, при които ще гледаме внимателно какво казва Слави Трифонов“ – заяви Симеонов и допълни:

„ДПС увеличиха резултата си, с право дават заявка за участие в кабинета.

Интересно е, че победата на „Величие“ е много удобна“

Ето какво още каза той в интверю за „Стандарт“:

– Г-н Симеонов, на 13 юни, навръх рождения си ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза: искаме експертно правителство с мандата на моята партия и премиерът също да е наш, но няма да съм аз. Какъв е Вашият коментар?

– Това съм го казал предварително: че ще се сформира експертен кабинет без Борисов да е начело.

Защото избирателят не е доволен от случващото се напоследък, главно в сглобката. 

Съответно отговорът трябва да бъде нещо по-смирено. Това прави лидерът на ГЕРБ. Което в общи линии е далновидно.

Не знам доколко е прозорливо обаче да каже, че кабинет може да стане само с техния мандат и че иначе отиваме на нови избори. Това няма да се разчете от хората като конструктивна позиция.

Но тук вече топката не е в полето на Борисов, а в това на ПП–ДБ, към които лека полека погледите се обръщат. Засега те казват, че ще са опозиция, но използваха и една малко по-разтеглива формулировка и ще е любопитно как различните техни части биха се отнесли към един такъв кабинет.

Петков с люта закана от гората

Това е свързано с монолитността на ПП-ДБ. 

– Подсказвате, че те ще се разцепят ли?

– Не, питам се дали няма да се проявят вътрешните напрежения. Защото ми се струва, че в отделните партии има различни отношения към към управленската заявка на Борисов. 

– Какъв хоризонт би имал евентуален експертен кабинет?

– Всякакъв. Най-важното е да е наистина експертен. Сглобката имаше претенции за експертност, но от ПП държаха кабинетът да е техен.

Сега трябва да има или пълноценно политическо правителство, за да се знае кой носи отговорността, или такова с изявени специалисти в отделните сектори.

Борисов се опитва да прави хибрид от двете неща – експертен кабинет с ясна доминация на ГЕРБ. Да видим дали ще се получи това ходене по въже.

И не на последно място най-важното е коя ще е личността на премиера. Дали ще е някой успешен кмет на ГЕРБ…

– … Като например градоначалниците на Бургас и Стара Загора ли?

– Като старозагорец аз наострям уши, когато чуя този моден слух. В интерес на истината за Димитър Николов и за Живко Тодоров се чува винаги, когато ситуацията е тежка. Щом трябва да се намери ГЕРБ с човешко лице, споменават за тях.

Жега във властта: Кметска битка за премиера на ГЕРБ

Шегувам се, разбира се. Освен тях за министър-председател се лансират доскорошният софийски кмет Йорданка Фандъкова, Росен Желязков, Томислав Дончев и т. н.

Откровено казано обаче, в подобна политическа ситуация се случва нещо трето. 

– Каква роля би могла да има ДПС в тази ситуация?

– Засега ми се струва, че те с право и много ярко поставят заявката за своето участие в кабинета. Няма как да е иначе. Защото увеличиха гласовете си на тези избори, за разлика от другите политически сили, които загубиха част от привържениците си.

Така че, откровено казано, ДПС ще иска повече, отколкото досега. Но в същото време мъдростта на личностите в Движението ще им постави някакви сравнително ясни граници. 

– А възможно ли е в бъдещия кабинет на ГЕРБ, т. нар. от Вас хибрид, да участват всички без ПП-ДБ, „Възраждане“ и „Величие“?

–  Не знам. Но от БСП предварително говориха за експертен кабинет.

Също така знам, че формации като „Величие“ обикновено също крият изненади. Строго погледнато победата на „Величие“ е много удобна. Защото част от техните депутати могат да бъдат отцепени, например.

Рашидов с взривяваща прогноза за новия кабинет: 4 партии се обединяват и…

Освен това „Величие“ подряза „Възраждане“. Така да се каже „Величие“ ще си изстреля патроните и ще бъде изпуснато напрежението, което несъмнено се трупа.

На всичкото отгоре появата на формации като „Величие“ е още едно плашило, което се използва главно пред западните партньори да се обясни, че било то красив или грозен, ще трябва да се прави евроатлантически кабинет.

Много удобни ми изглеждат, макар че всичко това е хипотеза. Човек като види такава формация неминуемо се сеща за съдбата на ранната „Атака“, която лека-полека се превърна от мрежова банка кадри в златен пръст. Да видим.

– Казвате, че „Величие“ дърпат гласове от партията на Костадин Костадинов, но други Ваши колеги твърдят, че в един момент двете партии биха могли да си партнират.

–  Не съм виждал как Костадинов си партнира с някого, но голяма част от мрежите на тези две партии бяха вече заедно. 

Лидерът на „Възраждане“ много самоотвержено и възторжено приемаше Историческия парк във Варна, когато го удряше друг медиен лагер.

Костадинов с бомбастична евро новина! Разкри защо се е пръкнало „Величие“

Представяте ли си кабинет на „Величие“, „Възраждане“ и БСП? В кръга на шегата, но ако има избори наесен, тези три партии могат и мнозинство да съберат, както е тръгнало. Разбира се, ако Радев не слезе на терена. 

– В началото на седмицата обявихте изследване на „Галъп Интернешънъл“ за профила на избирателя. Какви хора са гласували за „Величие“?

– Активни и образовани хора от областните градове, предимно висшисти. Това е картина, приближена до средния гласуващ българин.

Не е някакъв анклав по силата на политическото търсене. По силата на политическото предлагане е твърде вкусно, но това са отделни теми. 

Става дума да протестен вот. Но това е и знак за силно мобилизационна работа на тези хора.

Там има много солиден изборджия – г-жа Виктория Василева. Отделно, те са бизнес ориентирана мрежа, която е силна в продажбите.

Това не е лошо. Така се прави и резултатът е налице. 

– Все повече се чуват гласове за влизането на Румен Радев в активната политика и преждевременното му напускане на „Дондуков“ 2. Ще се случи ли, как мислите?

– Рано или късно това трябва да се случи. Президентът Радев е този, който може да реши кога и дали. Но ниша има. Това първо.

Копринков купи БСП, спешно се нуждае от депутатски имунитет

И второ: той вече има много кадри, много опит и точно позициониране според масовия вкус на българите. Защото от едната страна застават евроатлантически настроените лидери, един от които е твърде балансиран, но ето че се среща с г-жа Урсула фон дер Лайен пред хиляди хора в Пловдив.

Друг от тях справедливо или не, назад във времето беше тежко сатанизиран, а днес много говори за евроатлантизъм и е силен политически играч.

Трети лидери пледират за евроатлантизъм с повече с комсомолски плам. За съжаление, нещата за евроатлантизма не се развиват по най-добрия начин и съответно такъв тип претенции са много далечни от традиционния български балкански скепсис. 

От другата страна пък не русофилски, а направо конспиромански сили се появяват. И ето, че за балансирания балканец, за българина, който е далеч от крайности и е благоразумно снишен, се отваря ниша за центризъм, за баланс.

За нещо, което е хем натовско и европейско, хем не е комсомолско, нали?

– Тоест, Радев ще се появи в центъра?

– Център – Изток. Вижте, в България има три блока – един прозападен (ПП и ДБ), един центристки (ДПС и ГЕРБ) и един по-източен, по носталгичен – това са посткомунистически общности, привърженици на „Възраждане“, „Величие“ и т. н.

Обикновено у нас като се появи някой силен центрист, той подава ръка към западния блок. И Борисов, и Сакскобургготски бяха така. Дори Царят подаде и една ръка към източния блок.

Сега за първи път виждаме голяма възможност да се движат заедно не централният и западният блок, а централният и източният. Това би бил евентуално Румен Радев. И този центризъм е нужен

Давам пример. Радев казва: внимавайте, като нищо може да се пратят войски към Украйна. От ПП му отговарят: това са путински опорки.

А Борисов намира средна формула. Той казва: докато съм аз на власт, войски няма да се пращат. Ето това е типично Борисовската центристка позиция за българското масово ухо.

Но след като и при него спадат гласовете, значи има търсене за центрист. И тук Радев има шансове. 

С центризма си той ще вкара и консервативност, и ляво. Тоест, ще възстанови БСП. Говоря метафорично. Защото личностите от цялото ляво пространство с изключение на Корнелия Нинова, малко или много се надяват на Радев. И бившите евродепутати на БСП, и вътрешната опозиция, и изключените от партията.

Вижте например, какво остана от СДС. Нали помните, навремето имаше dows с надстройка windows. Какво стана? ГЕРБ си взе СДС, защото е добре музейният експонат да седи на тази витрина.

Естествено, че на Радев ще му трябва и марката БСП. Но голямата опасност пред него е от толкова много възможности и хора дали ще си изиграе картите по възможно най-добрия начин. 

– А Нинова ще бъде ли помолена да се върне начело на БСП след подадената наскоро от нея оставка?

– Не знам, но това не е толкова важно. Защото БСП има малко над 150 000 гласа. 

– И все пак, какво да очакваме през идните дни?

– Преговори, при които ще гледаме внимателно какво казват Слави Трифонов и кой говори от ПП-ДБ. Естествено, ще гледаме към „Величие“ и ще очакваме да чуем как ДПС ще назове формулата за своето участие. 

Ще бъдат положени всички усилия да се състави кабинет и може да се случат неочаквани неща. Защото какво? Отиваме на избори наесен? Какво ново ще има?