Честито Богоявление!

Днес в християнска България честваме един от най-големите празници – Богоявление или известен още като Йордановден.

Поверието гласи, че в този ден небето се отваря, за да свърже пряко хората на земята с онези на небето, за да могат да ги чуят и да изпълнят молитвите и желанията им.

Традиционно в цялата страна днес църквата организира търсене на кръста, което представлява своеобразно състезание по плуване в река. Младежите от града или селото се събират край брега, получават благословията от отеца, след което той хвърля кръста в ледените води и дава началото на търсенето.

Онзи, който го намери, ще се радва на силна и плодотворна година, изпълнена със здраве и късмет. Навсякъде се събират и дарения, за да има и някаква награда за смелчагата, който е преборил всички, подлагайки се на това изпитание на тялото и духа.

В България всички знаем и за едно много специално място, където хората са превърнали тази традиция в истински грандиозен ритуал. Това място е Калофер и именно там се практикува така нареченото мъжко хоро.

Мъжете от града се събират предната вечер, за да гуляят, готвейки се за хорото. Когато настъпи утрото, всички излизат навън, влизат в студените води на Тунджа и най-младият измежду всички има честта да вземе кръста, докато всички останали вият хорото си с песен на уста.

Тази традиция придоби всеобща популярност дори и извън границите на България, където буди възхищение у всекиго.

Извън традициите днес празнуват над 150 000 българи, които са с име Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана и техните производни.

Честит празник!

Автор: Десислав Янкулов