Премиерът привика две важни дами в МС, нареди им спешно да…

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено с два месеца. Вместо за седем, дейностите могат да бъдат извършени в рамките на до пет месеца. Това стана ясно по време на свиканата от министър-председателя Димитър Главчев работна среща в Министерския съвет с участието на министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и експерти от двете ведомства.

Предстоят разговори по темата и с изпълнителя на проекта.

Съкращаването на срока ще бъде свързано с максимално интензивна работа през летните месеци. Целта е основните дейности по премахване на старите постройки и разчистването на терена да бъдат извършени в рамките на летния сезон, така че тежката работа да бъде приключила до зимата, още преди безплатният анализ на Европейската инвестиционна банка.

Той се очаква да излезе в началото на следващата година и ще покаже какви следва да бъдат структурата, отделенията и капацитетът на Националната детска болница.

Премиерът възложи на здравното министерство в спешен порядък да проучи възможностите за ускорено изготвяне и на този безвъзмезден анализ, дори с цената на финансиране от страна на правителството.

С МВР и Столична община ще се уточни регулирането на движението във връзка с извозването на отпадъците от обекта. Паралелно се работи по доизграждането на околовръстния път на София, от където е предвидена необходимата транспортна връзка за болничния комплекс.