Невиждано малко изненади на “Ролан Гарос”

Изненадите при мъжете в турнирите от “Големия шлем” често се измерват и според статистиката победи-загуби между поставени и непоставени тенисисти.

Въпросната статистика сега показва, че за първи път в историята при мъжете играчите топ 15 при поставените се класираха за трети кръг на “Ролан Гарос”.

Това е изключително рядко срещано не само в Париж, но и в историята на “Големия шлем” изобщо, защото се случва общо за пети път в “Откритата ера” от 1968 година насам.

Първият такъв случай е именно през 68-ма на “Уимбълдън”, а вторият е през 70-а на Australian Open, но условието е, че тогава всички поставени са се класирали по право за втори кръг.

През 2009 година на US Open също имаме всички от топ 15 в трети кръг, като дори броят е до топ 17. Такава е ситуацията последно на Australian Open през 2011-та, за да се стигне до “Ролан Гарос” тази година.

За щастие, Григор Димитров като номер 10 в основната схема също допринесе за постигането на тази любопитна статистика.

13-тият Холгер Руне за малко не опропасти “постижението”, като му трябваше шампионски тайбрек в петия сет срещу Флавио Коболи. Най-големият шок при мъжете до момента пък вероятно е отпадането на Карен Хачанов от чеха Йозеф Ковалик в пет сета. Руснакът обаче е 18-и в схемата.

16-ият Николас Джари отпадна още в първи кръг от Корентен Муте в скандален мач заради обидите на френската публика към чилиеца. Там обаче има предистория, защото чилийците причиниха същото на Муте в предишния сблъсък между двамата на 2 март тазо година в Снатиаго.

Последвайте каналите ни в: