Ивайло Иванов и Марк Христов с потвърдени квоти за Игрите в Париж

Международната федерация по джудо (IJF) обяви официално списъка с имената на спортистите, които са се преборили за място на предстоящите Летни олимпийски игри в Париж.

Сред елитните джудисти блестят имената и на двама български спортисти – Ивайло Иванов и Марк Христов. Те ще бъдат единствените двама родни национали, които ще стъпят на татамито във френската столица между 27-и юли и 2-и август.

В дивизията до 73 килограма Христов се класира с 2338 точки и континентална квота.

24-годишният боец се класира в челната десетка на цели пет състезания в последната една година. През февруари 2023-а той спечели бронз от Големия шлем в Тел Авив, а пет месеца по-рано стана и европейски шампион за мъже до 23 години.

Иванов за първи път ще участва на олимпийски игри в категория до 90 килограма. Спортистът от Монтана участва в по-ниската категория до 81 килограма в Токио (2021) и Рио де Жанейро (2016). През този олимпийски цикъл капитанът на джудистите ни спечели 3800 точки и се нареди 14-ти в световната ранглиста. През 2023-а и 2024-а той стигна на пет пъти до медалите на престижни турнири от веригите Голям шлем и Гран При.

Последвайте каналите ни в: