Храна, това е думата която сближава хората, ако има и барбекю, става още по хубав деня, но ако няма, може да си направите перфектното мезе в домашни условия. Вижте рецепта за крилца, която ще ви прослави, като кулинар.
Първа стъпка: Купете добри пилешки крилца
Когато купувате крилцата, гледайте да са среден размер, ако са много малки, не стават за ядене, а ако са много големи, не стават хубави заради съотношението месо – сос, за това средна големина, така, ще са сочни, хрупкави и вкусни.
Поставете крилцата в съд и добавете смес от половин чаша горица и половин чаша сок от туршия, затворете съда, с капак или фолио и го оставете в хладилника за няколко часа.
Най-малко един, но не повече от 8 часа. От два до три е идеално. След това извадете крилцата и ги подсушете.
Втора стъпка: Марината
Поставете в тенджера една чаша лют сос!! и я загрейте на бавен огън, съвсем малко, колкото да се стопли, след това я изсипете в блендър, добавете 2 скилидки чесън, 2 супени лъжици мед и 2 не много люти чушки. В тенджерата сложете 2 супени лъжици масло и изсипете пасираната смес от блендъра, дръжте го топло, но не горещо, защото ще го използвате по късно
Трета стъпка: Готвенето
Тайната на вкусните крилца, не е в пърженето а в печенето. Сложете крилцата в тава, преди да ги сложите в маринатата, както са извадени от хладилника и са подсушени. Фурната трябва да е на 180 градуса и ги печете за 15 мин. Докато станат златисти. Извадете ги и ги намажете с марината, след това обратно във фурната за около 20 мин. След това може да ги запържите леко, на грил или тиган, колкото да стане още по хрупкава коричката.
Лют сос!!
Ако не искате да купувате лютия сос, при маринатата може да си го направите сами. Ще ви отнеме повече време, но ще е домашно приготвен.
Продукти:
3 люти чушки
1 средно люта чушка
2 супени лъжици масло от рапица
1/2 лук, нарязан
1 скилидка чесън
1/2 супена лъжица доматено пюре
1 чаша вода
1/2 супена лъжица черен пипер
2 супени лъжици Чили паста
1/2 супена лъжица синапено семе
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол
1 чаша дестилирана бял оцет или ябълков оцет
1/4 чаша мед
Сок от 1/2 лимон
1 малка лъжица масло, разтопено
Как да приготвим соса:
Първо изпичаме всички чушки и ги белим. В тенджера разтопявате маслото на средна температура. Добавете лука и чесъна, докато омекне, около 8 минути.Добавете доматеното пюре и бъркате 30 секунди. Добавете чушките и останалите съставки и варите около 20 минути.