Главчев гръмко: Днес е голям ден! Най-накрая… ВИДЕО

Днес е много голям ден за българската енергетика. Исторически факт е – 43 касети на „Уестингхаус” с ядрено гориво са заредени в Блок 5 на АЕЦ „Козлодуий”. Това заяви в началото на заседанието на Министерски съвет служебният премиер Димитър Главчев.

„Вече е факт, че имаме диверсификация в енергетиката.

Това означава, че имаме надеждни доставки, енергийна сигурност и безопасност на експлоатацията”, добави той.

По думите му „диверсификацията означава и по-добър избор”. „В тази насока са положени едни 20-годишни усилия. На нас се падна честта да финализираме първия етап на процеса. Той продължава с избора на алтернативно гориво и за Блок 6, където имаме подписан договор с  френската „Франатом“. Всичко това наистина ни кара да сме в малко по-приповдигнато настроение”, подчерта той.

Главчев коментира и провелата се в София Парламентарна асамблея на НАТО: „Тя даде възможност на някои хора да покажат способностите си по повод хибридни атаки и дезинформация.

Упорито се разпространи слухът, че ще изпращаме войници в Украйна. Това естествено няма нищо общо. Самият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не само за България, но и Алиансът няма такива намерения и никога не е обсъждано подобно нещо”.

И допълни: „Съобщавайки истината е най-добрият начин да се борим с такива хибридни атаки и да се борим с дезинформацията”.