Панатинайкос и Фенербахче тръгват по пътя към златото в Евролигата

Отборите на Панатинайкос и Фенербахче застават един срещу друг в първия полуфинален сблъсък от Финалната четворка в Евролигата. Двата тима ще премерят сили тази вечер от 19:00 чака в зала “Юбер Арена” в Берлин. Победителят от срещата ще играе за титлата срещу Реал Мадрид или Олимпиакос на големия финал в неделя.

Панатинайкос оправда сериозните финансови инвестиции през миналото лято със силно представяне в редовния сезон на най-силния клубен европейски турнир.

Макар и да се нуждаеше от известно време, звездният състав на Ергин Атаман завърши на втората позиция с баланс от 23 победи и 11 загуби, а на четвъртфиналите пребори коравия тим на Макаби Тел Авив с 3-2 победи. По този начин “детелините” се завърнаха на Финалната четворка в Евролигата за първи път от 12 години насам и ще имат възможността да спечелят седми трофей във витрината си от надпреварата.

Фенербахче също трябваше да премине през няколко по-тежки сезона, за да си проправи път към Файнъл Фор. “Фенерите” не бяха стъпвали в тази фаза от 2017-а насам, но тази година успяха да го сторят. Това се случи благодарение на треньорска смяна и идването на Шарунас Ясикевичус на мястото на Димитрис Итудис. Литовският специалист поведе турския гранд към шестата позиция в редовния сезон с актив от 20-14, а след това Фенер трябваше да минава през драма с пет мача в серията си с Монако, за да излъже монегаските с 80:79 в решителния пети двубой и да се завърне сред четирите най-добри.

И двата отбора ще имат значителна подкрепа по трибуните в германската столица, като се очаква около 4000 привърженици на Панатинайкос да запълнят “Юбер Арена”. От своя страна пък Фенербахче ще разчита както на фенове от Турция, така и от местни такива, които живеят в Берлин.

ПАО и Фенербахче се срещнаха два пъти в редовния сезон на Евролигата, като успяха да си поделят по една домакинска победа. Първо “фенерите” се наложиха с 83:69 над своя съперник, а след това “детелините” отвърнаха със 74:63 на своя територия.

Последвайте каналите ни в: