Климатологът Матев шокира с данни за потопа в София: Това е истина, не са хорски приказки!

Наистина е имало градушка с големината на орех и отнесена кола от прелялата река Слатинска, както писа първо . Това не са хорски приказки. Информацията я получих от моята шефка, професор Николова Климатолог. Тя знае за какво става на въпрос, живее в Младост 4.

Началото от бурята е започнало от там.  

Това заяви климатологът Симеон Матев в ефира на Нова тв, коментирайки потопа и градушката, ударили София в сряда. 

„Веднага ми прати: Тука валят кестени и орехи единични градови зърна, ще става страшно!“, сподели още той. 

В повечето квартали все пак градушката е била с размерите на лешник, добави климатологът. 

Такова чудо България не помни от дълго време: Градушка като яйце помля това село СНИМКИ

Защо толкова интензивно?

„Нищо изненадващо няма, за вчера беше ясно, че условията в атмосферата ще са бурни, благоприятни за мощни купесто-дъждовни облаци.

Бе ясно, че някъде ще удари голям, дъжд с градушка. Лош късмет, че това се случи в населено място, затова има толкова проблеми. Всяка година такива бури се случват много пъти, но не в населено място и затова не разбираме за тях“, обясни Матев. 

На 9 май в Плевен имаше подобно нещо. В такъв климатичен пояс сме, такъв тип бури са често явление, каза още той. 

Отмина ли опасността? 

„Днеска също на места в страната има условия за възникване на такива бури. Но ще цитирам дядо ми: Ако днеска на едно място удари градушка,  на следващия не го удря. Не е гаранция, че няма да стане, но наистина наблюденията показват, че на едно мястои ако вали интензивно, на следващия ден е по-малко вероятно да вали“, каза Матев. 

Има хора, които са удряни не веднъж, а няколко пъти, все пак призна специалистът. 

Как се разви бурята?

„Източните квартали бяха ударени, впоследствие. Този атмосферен фронт, който се е прострял над цяла Европа и достига до България, последната му дестинация. 

По-късно той се премести на севро-изток и освен в София гръмотевични бури имаше и в останалата част на България. Големи градови зърна имаше и в района на Троян и Априлци. Ние сме градобитна страна, може би една от най-градобитните в Европа“, разказа Матев. 

Библейски потоп удари София: Зловещо ВИДЕО запечата плашеща картина

Има ли повече градушки в последните години? 

„Не се увеличават кой знае колко. По съществено е, че градушка се случва да вали в периоди от годината, в които не се бе случвало. Последните години градушки се наблюдават септември и ноември“, обясни климатологът. 

„За гръмотевиците може да се каже следното. Един колега направи изследване за гръмотевична активност в района на София за последните 60 години. Излезе, че активността се увеличила много кратно, като увеличението е през зимата“, разкри експертът.  

Колко вода се изсипа от небето? 

„Вчера по време на голямата, първата буря, съсредоточена в източните квартали на София, зоната с най-голяма интензивност е била около летище София. В Младост са паднали 49 литра по този валеж. В Бусманци 70-80, а в центъра на София валежитъе бяха около 5 литра. 

Общо за София през деня се получават количества от 20 до 80 литра. Тоест 80 литра е месечната норма, а тя е паднала само за два часа. Затова водата не може да се оттече“, каза Матев. 

По думите му следващите дни се очаква повишение на температурите, а в средата на следващата седмица отново ще има условия за градушки. 

Очаква се през юни дните с валежи да бъдат по-малко от обичайното, обеща климатологът.