Специалисти посочиха автомобилите, които са неизгодни за закупуване СНИМКИ

Независимо дали купувате нова или употребявана кола, има дългосрочни разходи, които трябва да имате предвид. Някои модели губят стойност драстично с годините и изискват постоянни инвестиции в поддръжката.

Производителите и търговците не афишират кои автомобили от тяхната гама бързо излизат от строя. Всъщност те се опитват да ги продадат възможно най-бързо, преди неизбежното да се случи.

Автоекспертите от изданието „GO“ проведоха проучване и публикуваха класация на автомобили, които са неизгодни за закупуване. Някои от моделите по-долу наскоро бяха спрени от производство и могат да бъдат закупени само на вторичния пазар.

Други все още са налични за текущата моделна година, но търпят проблеми поради повишена конкуренция, остарели функции, недостатъчни предложения за безопасност или остаряла технология.

Audi A3 e-tron

Ако искате да спестите пари, като закупите употребяван автомобил с алтернативно задвижване, което подобрява икономията на гориво, Audi A3 e-tron, произвеждан от 2013 до 2020 г., може да бъде примамлив избор. Въпреки това Кеси Фийлдс, президент на Autoleap, подчертава, че стойността при препродажбата на този модел може да падне рязко.

„Въпреки че Audi A3 e-tron се предлага на пазара като луксозен plug-in хибрид, стойността му при препродажба може да намалее значително поради бързия напредък в технологиите за електромобилите, което го прави по-малко привлекателен с течение на времето“, казва Фийлдс.

Chevrolet Spark

Chevy Spark беше спрян от производство през 2022 г. Според експертите, моделът струва средно $13 000, което го прави доста атрактивен избор за купувачи с ограничен бюджет. Проблемът е, че Chevrolet Spark беше остарял още на етапа на производство. Нови, по-модерни и субкомпактни автомобили вече навлязоха на пазара.

Ниската цена означава ниски нива на оборудване, като например ръчно заключване, умерена мощност на двигателя и механична скоростна кутия.

Jeep Compass

Compass е най-достъпният автомобил в гамата на Jeep с начална препоръчителна пазарна цена под $26 000, но има причина за тази ниска цена.

„Въпреки привлекателността си, Compass страда от проблеми с надеждността и е изправен пред ожесточена конкуренция в сегмента на компактните всъдеходи, което потенциално може да доведе до намаляване на цената и качеството през следващите няколко години“, казва Фийлдс.

Трябва също да обърнете внимание на честите оплаквания и проблеми с окачването, CVT трансмисията, модула за безжично управление и течовете на течности.

Dodge Journey

През 2020 г., след 12 моделни години, Dodge прекрати производството на Journey, достъпен среден семеен кросоувър. Професионалистите в индустрията посочиха остарялата платформа на автомобила и силната конкуренция в сегмента.

Dodge Journey е остарял и му липсват функции и технологии за безопасност, които сега са стандартни в този клас.

Nissan Z

Nissan Z е изискано, атлетично и безспорно атрактивно спортно купе, задвижвано от мощен 3,0-литров V6 двигател с двоен турбокомпресор с мощност от 400 конски сили. Но твърде много поколения от автомобила са минали без актуализация.

„Въпреки че това е сравнително нов модел, предлаган от Nissan, шасито е взето от модел отпреди 16 години“, казва Мелани Мусън, експерт по автомобилната индустрия в Auto Insurance.  

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!