България с нова загуба в Лигата на нациите

Волейболистите от националния отбор на България допусна трета поредна загуба в тазгодишната Лига на нациите. Момичетата на Лоренцо Мичели отстъпиха на водения от легендарния Хулио Веласко тим на Италия с 0:3 (11:25, 22:25, 19:25) в третия си мач от турнира в Група 1 от първата седмица на комерсиалната надпревара, игран тази вечер пред над 3000 зрители в залата в Анталия (Турция).

По този начин българките продължават да са без победа и без спечелена точка до момента. Утре (18 май) от 17,00 часа България ще изиграе последната си среща на турнира в Анталия срещу дебютантът в Лигата Франция, който също е без успех до сега.

Италия пък записа втора поредна победа, като има 1 загуба и 6 точки в актива си. Утре ще бъде и последния мач за „Скуадра адзура“ срещу шампионките във VNL и домакини на турнира от Турция. Двубоят е от 20,00 часа българско време.

Началото на първия гейм беше по-добро за Италия, която бързо поведе с 4:1 след силни изяви на Катерина Босети и Сара Бонифачо. Разликата нарасна до 8:3 след успешни контри на Екатерина Антропова и Босети, което накара селекционерът на България Лоренцо Мичели да вземе тайм-аут. Въпреки това, последваха нови две контри на Антропова и отличен блок на Ясмина Акрари – 11:3 и второ прекъсване за Мичели. Преднината на „Скуадра адзура“ продължи да расте до 13:3 след атака през центъра на Акрари и аут на влязлата като резерва за България Елена Бечева. Италия запази предимството си до 17:7 след блок-аут на Босети и грешка при мрежата на Ива Дудова, която също влезе в игра като резерва. Момичетата на легендарния Хулио Веласко продължи да води до 21:10 след две страхотни блокади на Сара Бонифачо, след което без проблеми спечелиха гейма с разгромното 25:11 след серия от сервиси на Стела Нервини и няколко атаки на Екатерина Антропова.

И втората част започна по-добре за Италия, която дръпна с 4:2 след сервис в аут на Борислава Съйкова и контра на Екатерина Антропова. Последваха блок-аут на Ива Дудова и силна контра от втора линия на капитанката Мирослава Паскова и 4:4. Равенството се запази до 6:6, след което България излезе напред в резултата с 9:6 след успешни атаки на Дудова и Паскова и отлична изява при мрежата на разпределителката Петя Баракова. Това принуди Хулио Веласко да вземе прекъсване за „Скуадра адзура“. Постепенно Италия успя да стигне до 10:10 след поредна атака на Екатерина Антропова и единична блокада на Сара Бонифачо. Двата тима продължиха равностойно до 13:13, след което българските „лъвици“ отново поведоха след две контри на Мария Йорданова от втора линия и на Ива Дудова и 15:13. Италия за пореден път изравни при 16:16 след блокада на Ясмина Акрари и контра блок-аут на Стела Нервини. Играта продължи точка за точка до 19:19, след което италианките дръпнаха с 21:19 след две атаки в аут на Мирослава Паскова и Ива Дудова. Грешка на Италия и страхотен блок на Мария Кривошийска и 21:21, след което последва контра на Дудова и 22:21 за българските момичета. Последваха нова атака на Антропова ии контра на влязлата като резерва Ловет Оморуй и 23:22 за Италия. В крайна сметка Италия затвори гейма в своя полза при 25:22 след ас на Антропова и блокада на Ясмина Акрари.

На старта на третия гейм Италия дръпна с 5:2 след атака на Катерина Босети и два поредни аса на Сара Бонифачо. България успя да изравни при 6:6 след атака на Мирослава Паскова, ас на Ива Дудова и грешка при мрежата на италианките. „Скуадра адзура“ отново поведе при 10:7 след две пуснати топка на разпределката Карлота Камби и ас на Ясмина Акрари. Българските „лъвици“ леко намалиха изоставането си до 12:14 след ас на Борислава Съйкова. Последваха успешна атака на Ловет Оморуй и нова пусната топка на Карлота Камби – 16:12 и прекъсване за Лоренцо Мичели и България. Италия успя да задържи аванса си до 21:17 след поредна атака на Екатерина Антропова, след което без проблеми спечели гейма с 25:19 след нов ас на Антропова, а с това и мача с 3:0.

Най-резултатна за България стана Ива Дудова с 14 точки (1 блок, 2 аса и 33% ефективност в атака).

Мария Йорданова завърши с 11 точки (1 ас, 40% ефективност в атака и 4% перфектно посрещане).

За тима на Италия Екатерина Антропова бе над всички с 19 точки (2 аса и 53% ефективност в атака) за победата. Сара Бонифачо добави още 13 точки (6 блока!, 2 аса и 45% ефективност в атака) за победата.

БЪЛГАРИЯ – ИТАЛИЯ 0:3 (11:25, 22:25, 19:25)

БЪЛГАРИЯ: Петя Баракова, Микаела Стоянова, Мирослава Паскова, Мария Йорданова, Мария Кривошийска, Борислава Съйкова – Мила Пашкулева-либеро

Старши треньор: ЛОРЕНЦО МИЧЕЛИ

ИТАЛИЯ: Карлота Камби, Екатерина Антропова, Стела Нервини, Катерина Босети, Ясмина Акрари, Сара Бонифачо – Илария Спирито-либеро

Старши треньор: ХУЛИО ВЕЛАСКО.

Снимки: volleyballworld.com

Последвайте каналите ни в: