България стартира днес участието си в CEV Купата на нациите по плажен волейбол

Със сериозно българско участие стартира днес CEV Купата на нациите 2024 по плажен волейбол. Континенталната надпревара, която е последен шанс за класиране за Летните олимпийски игри в Париж, ще се проведе в рамките на три дни (13-15 май) в Мадрид. В испанската столица ще играе предварителната фаза, като победителите от нея се класират за финалите (13-16 юни) в Юрмала, Латвия.

В испанската столица през последните дни се игра и турнирът World Beach Pro Tour от веригата $Futures“ за мъже.

Сега в Купата на нациите участват отбори от 10 европейски държави. При мъжете (Група В) са отборите на България, Чехия, Дания, Финландия, Израел, Северна Ирландия и домакинът Испания. При жените (Група С) са България, Кипър, Англия, Израел, Норвегия и домакинът Испания.

Според тазгодишният регламент на CEV играят „държава срещу държава“. Всяка нация е представена от два отбора и дуелите се провеждат във формат две от три победи, като решаващият, ако е необходимо, е златен сет от 15 точки.

България ще бъде представена при мъжете от Николай Костов/Марио Илиев и Димитър Механджийски/Димитър Калчев, а при жените от Дарина Киндова/Ева Петрова и Ирена Мишонова/Десислава Николова.

Програма стартира с мач при жените, където Николова/Мишонова се наложиха с 2:0 срещу двойката Зембила/Пиапани от Кипър. Във втория мач за деня Петрова/Кирипиди загубиха в оспорвана битка с 0:2 (16:21/24:26) от първата двойка Нистрьом/ Гусарова. Стигна се до трета среща – формат решаваш гейм до 15 точки, която Николова/Мишонова загубиха от Нистрьом/ Гусарова.

Мъжете са във вечерната сесия от програмата. Тя ще бъде открита именно с мач на България. От 19:30 ч. българско време Марио Илиев/Николай Костов излизат срещу двойката на Израел Хадар/Лансиано.

Следва мача на Механджийски/Калчев срещу Елазар/Кузмицьор.

Място във Финалния турнир в Латвия при мъжете вече са си осигурили Австрия, Франция, Италия, Холандия, Норвегия, Швеция, Швейцария и Латвия като домакин. Четири отбора ще се класират посредством предварителната група и двойката-победител от Мадрид.

Финалите при жените също имат вече потвърдени осем нации – Латвия, като страна-домакин, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша и Швейцария, като миналогодишни победители в група, и Украйна, която надделя в тазгодишната група D. Три квоти ще бъде определено в тазгодишната предварителна фаза, като 12-ото и последно място ще бъде разпределено на Националната федерация с най-висока позиция в класацията на страните на CEV към 10 юни 2024 г., измежду всички завършили на второ място в предварителната фаза за 2024 г.

Последвайте каналите ни в: