Истина или заблуда е наблюдението, че цените у нас са доста по-високи от тези в чужбина.
Какво сочат сметките на специалистите и къде да отидем, за да ни бъде наистина евтино коментират журналистът и пътешественик Живко Константинов и Богомил Николов от „Активни потребители”, цитирани от Нова телевизия.
Според Богомил Николов от „Активни потребители“ винаги можем да преследваме добрите примери. Той добави, че в една пазарна икономика разговорът за надценки е контрапродуктивен, защото няма всеобщо разбиране каква е надценката.
„Проблемът с цената на зеленчуците в България е заради намаляващо производство през последните години”, уточни той.
По думите му подвеждащото съдържание на опаковките на храните се санкционира и потребителите трябва да сигнализират, ако установят нередности.
Журналистът Живко Константинов добави, че заведенията с високи цени са посещавани, въпреки това.
„Всичко е въпрос на сравнение и с кои страни се сравняваме”, каза той. Константинов даде за пример значително по-ниската цена на водата в Гърция и доста по-високите цени на храните в скандинавските страни.
По думите на Константинов също в „Маями режат глави“. Той даде за пример едно еспресо е 7-8 лева, сандвичите започват от 10 долара, а най-евтиният шезлонг е 60 долара. Една топка сладолед е 12 долар“.
Журналистът бе закупил и зеленчуци от магазина до тях – маруля, краставица, връзка репички и връзка пресен лук.
„Това нещо ми излезе 2,90 лв. На „Женския пазар“ може да е по-евтино. Тази същата зелена салата, говорим за много по-малка порция на „Витошка“ е 18 лв.“, обясни още той.