Девойките загубиха драматично първата контрола срещу Испания

Отборът на България по волейбол за жени до 18 години загуби драматично първата от трите си контроли срещу тима на Испания с 2:3 (25:14, 22:25, 23:25, 25:17, 15:17). Двубоят се игра при закрити врати в зала „Христо Ботев“.

Първият гейм беше рецитал на България. От самото начало нашите момичета натиснаха здраво испанките и не им оставиха никакъв шанс.

Разликата растеше с всяка минута и в този момент изглеждаше, че ние сме много по-добрият отбор. В крайна сметка частта завърши убедително 25:14.

Вторият гейм обаче даде начало на промяната. До средата му двата отбора си разменяха крехко предимство. Тогава няколко слаби минути на България позволиха на Испания да дръпне. Опитахме да се върнем, но в крайна сметка гостите спечелиха с 25:22.

Доста абсурдно протече третият гейм. В него България заигра като в началото – убедително и безгрешно. Резултатът стана 5:1, после 10:6. И тогава нещо отново се пречупи в играта ни. Вместо да продължим да увеличаваме аванса си, допуснахме Испания да поведе с 18:12. Отново трябваше да спасяваме гейма. И не бяхме далече, след като изравнихме до 20:20. Последваха няколко още три равенства. При 23:23 обаче Испания направи две поредни точки и поведе с 2:1.

Четвъртият гейм започна равностойно, като никой не можеше да натрупа преднина. След 5:5 отново България показа повече класа и поведе с 11:5.За разлика от предишните две части този път не допускахме обрати, а напротив – увеличавахме аванса, който стана 16:8. Вместо разликата да расте, пак Испания успя да намери сили да се върне. Серията от три поредни точки обаче спря с лоша атака и резултатът стана 17:11. При 20:12 вече не се виждаше как няма да има тайбрек. Изравняването в геймовете стана при 25:17.

Началото на тайбрека беше за Испания. Съперникът дръпна в резултата с 4:1. Върнахме се с две успешни атаки, но грешен начален удар направи 5:3 за гостите. Българските момичета показаха характер в решителния момент и изравниха 5:5. За съжаление обаче две грешки възстановиха аванса на Испания – 7:5. И пак показахме характер, с който на-накрая поведохме 11:10. Първи стигнахме до мачбол – 14:12. Но за съжаление началният ни удар излезе в аут. Интригата не искаше да свършва и резултатът стана 15:15. Тогава испанките получиха своя мачбол. И при него спечелиха – 17:15.

Днес и утре предстоят още две контроли между България и Испания. Тези двубои също ще бъдат при закрити врати и няма да се предават в YouTube канала на федерацията.

Нашите се готвят за европейска квалификация, която ще бъде в Австрия с участието още на домакините, Дания и Литва. Подготовката ни у нас приключва на 10 април.

Снимка: Българска федерация по волейбол

Последвайте каналите ни в: