За първи път заснеха много рядък хищник, живеещ на дъното на океана ВИДЕО

Къпиновите акули  са невероятно срамежливи пред камерата и се смятат за един от най-неуловимите видове в океана. Те живеят на самото дъно и затова рядко могат да бъдат видени живи в естествената им среда.

За щастие в ново изследване учените на OceanX случайно успяха да заснемат къпинова акула (Bramble shark) в дълбоки води край бреговете на Обединените арабски емирства, пише IFLScience.

Любопитно е, че представители на този вид не са били виждани досега в този регион.

Въпреки това, докато бе потопен в Оманския залив, подводен апарат засне къпинова акула на дълбочина от около 850 метра.

Според помощник-редактора на OceanX Касиди Нелсън това се е случило напълно случайно: учените обядвали на кораба и затова били изненадани, когато на кадрите се появила къпинова акула.

Съобщава се, че животното просто се е появило в зрителното поле на камерата на подводния апарат и след това просто е кръжало над него, давайки време на учените да изследват акулата и да направят няколко добри снимки.

Поради техния самотен начин на живот на дъното на океана учените знаят малко за този вид. Преди това са били забелязвани в дълбоки води по целия свят, с изключение на западната част на Тихия океан. Истинският размер на представителите на този вид и тяхната рядкост обаче все още са малко проучени.

Според изследователя на OceanX Джерил Камау-Уенг, всъщност за първи път в историята той и колегите му са успели да заснемат жива къпинова акула в обичайното й местообитание. Повечето от това, което учените знаят за този вид, идва от екземпляри, случайно уловени в тралови мрежи. 

Наблюденията показват, че повечето от индивидите, които някога са попадали в полезрението на учените, са били или мъртви, или умиращи. Авторите на изследването предполагат също, че този вид улов вероятно е една от заплахите, пред които е изправена цялата популация на къпинови акули.

В своите изследвания учените от OceanX се стремят да разберат как изменението на климата влияе върху дълбоководната среда. Известно е, че световните океани абсорбират огромни количества топлина и въглероден диоксид от атмосферата на планетата. Напоследък обаче учените намират все повече доказателства, че най-дълбоките точки на океана също изпитват стрес поради кипенето на планетата.

Превод и редакция