Откъде е дошла халвата по нашите земи и как се е превърнала в истински символ за един български град, разказва „Факти“.
Историята на халвата по нашите земи
Приема се, че халвата е била създадена в древна Персия и след това постепенно се разпространява в Близкия изток. Тя стига до Източна Европа, следвайки възхода на Османската империя през XIV, XV и XVI век.
По нашите земи се смята, че това сладко изкушение започва да се налага чак през XVI век. Така поне пишат пътешественици, които са преминавали през българските земи.
Яхнаджийници и бозаджийници
Интересното е, че османските власти явно се опитват да популяризират това сладко изкушение, като държат цената ниска и достъпна за населението. Затова в почти всички градове има майстори по халва, които освен халва приготвят и боза.
Това довежда до изразът „халваджия за бозаджия“, защото първоначално двете лакомства се произвеждали от едни и същи хора и едното изделение подпомагало консумацията за другото.
Кой е градът на халвата в България
Отговорът на въпроса е град Ябланица. Интересно е, че популярността на града като столица на халвата настъпва много след Освобождението и е свързана с един конкретен човек – Иван Стефанов Богоев, известен като Иван Сладкаря.
Той е родом от Прилеп (Македония), където усвоява умението за изработване на сладки деликатеси като халва, локум и различни бонбони.
След опити да започне собствен бизнес в София в началото на XX век. Той се оказва неуспешен и той се мести из няколко населени места, като най-накрая се установява в Ябланица около 1930 година.
Тук Иван Богоев не само продължава да развива сладкарските си умения, но и добавя към асортимента си местното бяло ябланско сладко, което прославя и развива. Бизнесът му процъфтява в Ябланица, където той успява да си създаде сериозна популярност.
Кога се появява популярността на Ябланската халва
Това се случва по-късно. Ябланица е една от първите важни спирки по автобусния маршрут между София и Варна.
След промените през 1944 г., местните власти решават, че не бива да прекратяват производството на халва в Ябланица, а по-добре да го преобразуват в държавно.
По този начин се стъпва върху разработената основа от Иван Богоев и към него се добавя подходящото местоположение на Ябланица.
По този начин, градът става задължителна спирка за всички пътуващи между Варна и София и става известен като „градът на халвата“.
Нещо, което нашите читатели над 50 години със сигурност си спомнят много добре!