Заради пари: Българи окупираха Одрин навръх 3-ти март, но никога не правете това при пазаруването СНИМКИ

Десетки хиляди българи избраха да пътуват тези дни към Турция за трите почивни дни. Отново по граничните пунктове се извиха километрични опашки от автомобили и автобуси.

По традиция нашенците посещават Одрин предимно през уикенда заради ниските цени и богатият избор на най-различни стоки. Тази седмица обаче Турция стана още по-достъпна, защото разменният курс на еврото за първи път подмина 34 TRY, а левът за първи път е над 17,30 TRY.

Според обменният курс на БНБ, днес левче се разменя за 17,32 TRY, а 100 лири вече са 5,77 лв.

По данни на туроператори в града всички възможни места за настаняване в Одрин и района по празника са резервирани още от преди седмица.

В последните години туристите от България не остават само в Одрин, а продължават разходката си и към близките провинции Лозенград, Чорлу и Текирдагъ, където също могат да бъдат намерени по-евтини стоки спрямо България.

Цените са осезаемо по-ниски спрямо българските, за което допринася не само сривът на турската лира, но и вече изградените през годините добри отношения между турските търговци и българските купувачи, както и отличната местна кухня, историческите места и любезността на местните ресторантьори.

По традиция посолството на България, което се намира на централния булевард в Одрин, в чест на националният празник 3 март е осветено в цветовете на националния ни трикольор.

С хубавото време в Одрин през уикенда българите отново пристигнаха в в града, този път нашенците проявиха голям интерес не само към пазарите, но и към кестените.

 

Варените и печени деликатеси, които се консумират масово през зимните месеци в Турция, се превърнаха в храна, към която българите проявиха голям интерес тези дни, уточнява „Марица“.

Те пазаруваха изгодно опаковки с варени кестени, 500 грама от които се продават за 300 турски лири, което прави 17,25 лева. 

Продавачите на кестени отбелязват, че икономическото положение на местните жители е очевидно и най-вече се купуват малки пакетчета кестени, които струват 70 лири за 100 грама.

Търговците споделиха пред агенция Демирьорен(DHA), че са едновременно изненадани и щастливи от силния интерес на българите. Те заявиха, че се надяват след местните избори в страната, които ще се проведат на 31 март, управниците в Анкара да се погрижат икономиката да се подобри възможно най-скоро, така че и местните хора да могат лесно да купуват кестени.

Ето и цени на варени кестени в турски лири и български лева. Предлагат се за продажба 100 грама за 70 лири – 4 лева, 200 грама за 140 лири – 8.20 лева, 250 грама за 150 лири – 8.70 лева, 300 грама за 200 лири – 12 лева и 500 грама за 300 лири -18 лева.

Опитни купувачи съветват българите никога да не плащат в евро в Турция, защото обменният курс на места може да е с близо 10% над официалния. Затова още преди да заминете в чужбина обменете левовете или евро в турски лири и плащайте само с тях.

Добре е да знаете, че ако плащате с карта, в някои малки магазинчета или сергии на пазара могат да ви удържат комисионна. Защото има някои търговци в Турция, в които имат две цени – за плащане кеш и за електронно плащане. 

Винаги е по-евтино в кеш. Разбира се, това ви дава повече възможности и в пазаренето.