Григор Димитров преследва четвърти пореден финал в АТР тура

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се изправя срещу световния номер 11 Алекс де Минор в полуфинален дуел на турнира от категория АТР 500 в Ротердам. Началният час е 16:00.

Гришо стигна за четвърти и втори пореден път в кариерата си до тази фаза в нидерландския град, след като елиминира последователно Лоренцо Сонего, Мартон Фучович и Александър Шевченко. Срещу украинеца топ ракетата ни се бори над два часа и направи пробив чак в последния гейм на третия сет, като след срещата призна, че е играл слабо.

 

Григор все още е водач в АТР тура по победи през 2024-та – 13. Той защити точките си в Ротердам от миналата година, когато също беше полуфиналист, а отстрани именно Де Минор в предишния кръг. Впоследствие българинът загуби от Даниил Медведев.

От US Open насам Димитров е стигал поне до полуфиналите на шест от деветте турнира, в които е участвал. Той ще се опита да се класира на финал в четвърти пореден турнир от календара на АТР. Срещу себе си обаче има един от играчите в най-добра форма и също с позитивен старт на сезона, макар австралиецът да не е печелил все още трофей.

Григор и Де Минор са си поделили по две победи в мачовете до момента. Българинът спечели първия им сблъсък през 2019-а на осминафиналите на US Open, след което австралиецът натрупа два поредни успеха в Антверп 2020 и на “Мастърс”-а в Канада 2022-ра. Миналата година в Ротердам Гришо спечели драматично в три сета, след като изоставаше с пробив в последната част, а и спаси два мачбола в решителния тайбрек. Неговият реализиран мачбол пък остана един от най-атрактивните за 2023-та.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago