Невена Пейкова пред … Винаги има смисъл, каквото и да ми коства! ВИДЕО

Невена Пейкова сбъдна една от големите си мечти и вече държи в ръцете си първия си албум „Само ти“! Неговата премиера бе в навечерието на рождения ден на Невена, който е на днешния 7 февруари, и на практика се превърна в най-големия подарък за певицата.

Нещо повече – той е на физически носител – на диск, а не на модерните напоследък флашки, или пък само в дигиталното пространство – и носи особена наслада на гласовитата блондинка, за която някои емоции значат стойност, непреходна за времето!

Талантливата изпълнителка, която преди години направи фурор в музикалния формат „Х Фактор“, продължава да носи този безкраен емоционален заряд, който й гарантира цялото внимание на феновете!

Невена е от хората, които не биха направили компромис с музиката, каквото и да й коства това – вероятно защото тя е отражение на самата нея. Със сигурност това е едно от нещата, привлекли вниманието и на голямата Нели Рангелова преди време. А към днешна дата двете не само си партнират много успешно в професията, но и имат истинско приятелство в живота.

Първата им дуетна песен „Искам да съм като теб“, която вече жъне успехи, е потвърждение и за двете!

Невена Пейкова е по-откровена отвсякога в едно от най-емоционалните си интервюта, белязало и този първи голям триумф за нея!

– Невена, ти вече си самопродуциращ се изпълнител. Как взе това решение във време като днешното, в което всичко е много трудно и обикновено опира да много пари?

– Наистина много трудно се взима такова решение, особено в България, където да си сам и да нямаш гръб е почти равнозначно на провал. Но когато музиката е водещата сила, някак не се замисляш толкова колко ще е трудно.

А и аз никога не съм харесвала нещата, които се случват лесно. Винаги искам да ми е трудно, защото това ме стимулира и ме амбицира да работя и да не се предавам. Въпреки нещата, които ти се случват – те не са едно или две, винаги има някой, който те спира, опитва се поне, гледа ти в паничката, опитва да те прецака, умишлено или не, но човек трябва да не се отказва. Особено ако това е мечтата му!

– Намират ли се наистина такива хора, които умишлено да те спират, да те прецакват?

– Има винаги, да. Сега колко е умишлено или не, не съм задълбавала, защото това би ме върнало с две крачки назад. Гледам да не се интересувам от това кой, защо и как иска да ме прецака. Зная, че със сигурност е имало такива хора на моменти, ставало ми е и неприятно, защото аз не разбирам от това.

Гледам винаги моите неща, не се интересувам от това, което някой се опитва да прави, а се фокусирам в това, което правя аз. Така се чувствам удовлетворена и щастлива!

– Ще те върна символично към един музикален формат, откъдето всъщност изгрява твоята звезда – „Х Фактор“. Сега, години след участието си там, чувстваш ли, че продължаваш да носиш в себе си този „Х Фактор“ в нещата, които правиш?

– Много е възможно, да. Може би ако нямах всичко, което обобщава смисъла от Х фактора, нямаше да съм тук сега и да правя това, което ме прави щастлива – и да съм пред издаване на албум. Може би, ако не го носех, щях вече да съм се отказала от всичко това и преориентирала.

– Смело е решението да издаваш албум в класическия смисъл на думата, а не да си подвластна на дигитализацията, на флашките като вариант. Поздравявам те!

– Много ти благодаря! Да издаваш албум на диск вече звучи малко демоде в днешното време, защото всичко е твърде дигитално и социално.

Музиката в България е безплатна, всеки има достъп до нея. Но пък това да имаш физически носител, да можеш да го държиш в ръцете си, е незаменимо усещане. Никой не може да ти вземе тази палитра от усещания. Затова реших, че това е начина, каквото и да ми коства. Винаги има смисъл. Светът ще става все по-дигитален, но ние трябва да сме въпреки него.

– Разкажи ми как се преплетоха пътищата ви с Нели Рангелова, която много те подкрепя във всичко, което правиш?

– Към днешна дата мога да ти кажа, че това е единственият човек от моята сфера, когото мога да нарека истински приятел. Тя е впечатляваща не само като артист, но и като човек. Нашата комуникация, а впоследствие и приятелство, се случиха много естествено, още от първия ден, в който се видяхме. Поводът беше песента, която създадохме заедно. Двамата с нейния съпруг Георги Бочуков са хората, които ми помагат и са до мен за абсолютно всичко, за каквото можеш да си помислиш, за всякакви теми и сфери, за всичко.

– Говориш за дуетната ви песен „Искам да съм като теб“, нали? Красиво е посланието й, несъмнено!

– Много се радвам, че се харесва. Да, има силно послание. Аз написах музиката и после заедно с Нели написахме и текста. Първоначалната ми идея беше да се усеща точно тази приемственост от по-малката към голямата звезда и обратно. Да покажем моста между поколенията, силата на любовта, която преборва всичко. Получи се много хубава песен и се радвам много, че хората я приемат така, защото с Нели сме колкото различни, толкова и се допълваме.

– Ако ти кажеш: „Искам да съм като нея“, би било най-нормалното нещо, кой не би искал да стигне някакъв своеобразен връх в кариерата си, но когато Нели Рангелова се обърне към теб със същите думи, това може да значи много неща…

– Точно това беше идеята – аз наистина искам да съм като нея, но и тя би искала да се върне назад, и да бъде като мен. Не само от гледна точка на младостта, но и заради всичко, което тепърва може да се изгради.

– В такъв случай лесно ли е да загубиш кураж днес, в съвременната версия на шоубизнеса, който все повече се обезценява, не само заради дигитализирането?

– Със сигурност е така, но човек трябва да изгради в себе си умение да преценява реално всичко, което се случва, за да може да намира и желанието да продължава напред. И нещо много важно – да осъзнава, че въпреки желанието, не е научил почти нищо още.

– Покрай Нели Рангелова се познаваш вече и с Георги Христов. От него с какви впечатления си?

– Той е един от най-големите гласове в България! Не го познавам толкова добре като човек, но като артист и като певец, не мисля, че може да има по-добро. А аз иначе съм много критичен човек.

Нели ни запозна на нейния рожден ден миналата година и когато той стана да пее, аз онемях. Когато спря да пее, аз просто му казах: „Ти си откачен!“ За мен това беше нещо феноменално. Както си седеше на масата, стана, запя и звучеше по-добре, отколкото на запис. От тогава някак си имаме по-специална връзка.

Наскоро му написах и една нова песен, по един негов текст, който е седял много години. Много съм щастлива, че успях да го направя. Тази песен ще бъде част от новия му албум, който сега предстои да излезе през април заедно с концерта и турнето.

– Всъщност ти си не само певица, но и автор. Къде се чувстваш по-комфортно, кое те тегли повече?

– И на двете места се чувствам така. Ще ти споделя нещо – в последните години установих, че много трудно мога да изпея песен, която не е моя. Затова двете неща някак си ме допълват. Трудно мога да ти кажа, че ми е по-трудно да пиша или пък да пея. Когато първо си го напиша, а след това го изпея, това е най-доброто, което може да излезе от Невена.

– Още преди години, когато си говорихме, ти ми сподели: „Аз не мога да изпея песен, която не харесвам!“ Още е така, нали?

– Точно така, отлично помниш, точно такива ми бяха думите. И да, още е така. Всъщност точно това е и причината да започна да пиша. Пишех и преди това, но сега е много по-интензивно.

– А време за личен живот остава ли ти покрай пеенето, писането, творческите срещи?

– Много са ми свързани нещата и истината е, че почти не ми остава. Опитвам се да съчетавам някак си всичко, но дали успявам, хората около мен ще кажат.

– Ако този албум сега е твоята сбъдната мечта, тогава коя е следващата голяма мечта?

– Благодаря ти и за този въпрос. Знаеш ли, към този момент се опитвам да си налагам, че трябва да вярвам, че ми предстоят само хубави неща. А коя е следващата голяма мечта, която ще сбъдна, времето ще покаже.

– Голям концерт в голяма зала, например?

– Много съм далеч от това. Знаеш, че гледам много реално на нещата, на себе си и според мен един човек, за да си позволи да направи такъв концерт, трябва да е много наясно дали може да я напълни.

В близките 1-2 години може би няма да мога дори да си позволя да мисля за това. Разбира се, ще вървя в тази посока, но още съм далеч. Лятото ще направя едно клубно турне, с което да си представя албума, а за останалото времето ще покаже. Няма нищо сигурно.

Снимки: HiLiFE

Интервю на Анелия ПОПОВА