Учени със страховита аларма, нещо чудовищно може да излезе от „ледения си затвор“

Изследванията показват, че Земята е преминала от „ерата на глобалното затопляне“ към „ерата на глобалното кипене“. В резултат на това планетата беше засегната от екстремни горещи вълни, застрашаващи човешкия живот и всички живи същества, както и ледените покривки на планетата, които задържат затоплянето. Сега учените предупреждават, че на хоризонта се задава нова заплаха.

Ново проучване предполага, че следващата опасност за бъдещето на планетата дебне във вечната замръзналост, пише IFLScience.

 Учените признават, че в момента науката знае малко за това как изменението на климата засяга най-дълбоките слоеве на вечната замръзналост, но скорошни изследвания намекват за потенциални скрити опасности.

В ново проучване учени от Университетския център в Шпицберген са открили, че отдавна заровена заплаха се „движи“ във вечно замръзналата земя на норвежкия архипелаг. Въпреки че това звучи като начало на филм на ужасите, учените предупреждават, че заплахата е съвсем реална.

Резултатите от работата на учените показват, че милиони кубични метри метан са хванати под леда и сега изследователите смятат, че този газ може да мигрира под студения печат на вечната замръзналост и потенциално да „излезе от капана“. 

Ако се случи такова широкомащабно освобождаване, то вероятно ще предизвика цикъл на затопляне, при който топящият се лед ще освободи уловен газ, причинявайки по-нататъшно топене. В крайна сметка Земята ще изпита невероятно освобождаване на метан.

Авторите на изследването смятат, че вероятно има други мигриращи находища на метан под архипелага, които чакат да излязат на повърхността. Според съавтора на изследването д-р Томас Бирчал, метанът е мощен парников газ. Те и техните колеги също установиха, че изтичането на метан от вечната замръзналост днес е изключително малко, но няколко фактора могат значително да увеличат обема на отделения газ, а именно:

отстъпление на ледника;

топяща се вечна замръзналост.

През последните години размразяването на вечната замръзналост – замръзналият слой върху и под земята, където температурите не се повишават над 0°C – привлече вниманието на учени по целия свят, тъй като отстъплението му разкрива нови аспекти на древната Земя. 

В същото време учените признават, че размразяването на вечната замръзналост всъщност е пряк резултат от изменението на климата и представлява тревожен проблем.

За изследването изследователите са използвали исторически данни, събрани от учени и търговски компании, които са прекарали години в сондиране във вечната замръзналост в търсене на находища на изкопаеми горива. След това те използваха тези данни, за да картографират вечната замръзналост и да определят натрупването на метан, пише glasnews.bg.

Бърчал каза, че той и колегите му са забелязали нещо любопитно – една повтаряща се тема продължава да изскача в основата на вечно замръзналата земя. Те също така наблюдаваха образуването на лед в сондажа, промените в сондажните отпадъци, получени по време на сондирането, и промените в измерванията на фоновия газ. 

В резултат на това екипът забеляза приток на газ в сондажа, което е доказателство за наличието на метан във вечната замръзналост.

Интересното е, че на други места, където вечната замръзналост и подлежащите геоложки структури са били подходящи за улавяне на газ, а скалите са известни източници на въглеводороди, не е открит газ. Учените стигнаха до извода, че метанът просто е мигрирал на друго място.

Сега учените смятат, че трябва да обърнем повече внимание на изучаването на вечно замръзналата почва и нейните метанови запаси и да разберем по-добре как глобалното затопляне влияе върху загубата на вечна замръзналост.

 В този случай учените ще могат да предскажат какви могат да бъдат последствията за климатичната система на планетата, ако метанът, скрит във вечната замръзналост, избухне на повърхността.