Световна шампионка по бокс се отказа от титла в знак на протест

Шампионката на Световния боксов съвет (WBC) в категория перо Аманда Серано се отказа от титлата си в знак на протест срещу правилата на WBC за женски бокс. Към момента международната организация позволява на дамите се боксират в десет рунда по две минути в шампионските си битки, докато мъжете имат на разположение 12 рунда по 3 минути да покажат кой е по-добрия. Това не се харесва на Серано и тя разкрива, че заради това овакантява пояса на WBC.

“Обичам бокса.

Дала съм живота си на този спорт. Без телефон, без гаджета, без купони. Само бокс. Аз съм единствената боксьорка от Пуерто Рико, която стига статута на безспорен шампион. Спечелих титли в седем различни категории. Заедно с Кети Тейлър оглавихме галавечер в Медисън Скуеър Гардън. Аз съм и първата боксьорка, която заработи 7-цифрена сума от двубой и спонсори. Ако регулативният орган (WBC) не ми дава възможност да се боксирам в същите рундове като мъжете, то аз не искам да съм част от тази организация. Боксовият съвет отказва да еволюира и да приеме, че има равенство в спорта. Затова реших да овакантя титлата”, написа Серано в Instagram. Боксьорката все пак ще запази титлите си на WBA, IBF, WBO, IBO и The Ring.

На 27-и октомври Серано защити тези титли с успех с единодушно съдийско решение след 12 рунда битка с Данила Рамос. Поясът на WBC не беше заложен в сблъсъка.

Последвайте канала ни в