Бившият генсек на НАТО намери мирно решение на конфликта в Украйна

Бившият генерален секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен предложи Украйна да се присъедини към военния съюз без териториите, окупирани от Русия, тъй като частичното членство на Украйна би изпратило послание до Русия, че не може да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО, предава The Guardian.

Расмусен, датският политик, който беше генерален секретар на НАТО от 2009 до 2014 г., настоя, че планът на Украйна за частично членство няма да символизира замразяване на конфликта, а вместо това ще бъде израз на решимостта, че Русия не може да попречи на Украйна да се присъедини към западния военен съюз.

Расмусен e заявил още, че въпросът за членството на Украйна в НАТО не може да се отлага отново за следващите години.

‘Настъпи моментът да направим следващата стъпка и да поканим Украйна да се присъедини към НАТО. Имаме нужда от нова европейска архитектура за сигурност, в която Украйна е в сърцето на НАТО. Чрез изключване на територията, която Русия държи, опасността от конфликт между Русия и НАТО ще бъде намалена“, смята Расмусен.

Бившият генерален секретар на алианса предложи и по-рано приемането на Украйна в НАТО „на части“.  В интервю за Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) в навечерието на срещата на върха на алианса, която се състоя във Вилнюс на 11-12 юли, Андерс Фог Расмусен коментира: „

Разбира се, всичко това е сложно и в крайна сметка всичко зависи от решенията на Украйна, но във всеки случай не е невъзможно“, заяви Расмусен, отговаряйки на въпрос дали смята за възможно само части от Украйна биха могли да бъдат включени в НАТО, като Западна Украйна. „И това може да има стабилизиращ ефект върху цяла Европа. Спомнете си влизането на Западна Германия в НАТО през 1955 г.“