Красива политоложка със сензационно изборно разкритие за София, засяга и сглобката

„Вотът в София е много специфичен. Столицата е най-партизиран и политизиран град.

Битката за кмет в милионния град е важна, защото тук са всички държавни институции“, това коментира политологът Марая Цветкова.

Марая Цветкова, Снимка: Личен архив

„Въпреки споровете около произхода на Васил Терзиев, популярният Борис Бонев и силната кампания на ПП-ДБ (Спаси София) доведоха тази двойка и листата за общински съветници до безспорна преднина пред всички останали.

Кандидатурата на Антон Хекимян беше изненада на Бойко Борисов дори за хора от ГЕРБ. Явно кампанията на тази партия не проработи, както трябва.

Ваня Григорова беше известно лице от медиите. Когато говори, винаги привлича вниманието. Всичко това закономерно изрази одобрението ѝ в добрия резултат“, заяви политоложката, цитирана от БНР.

„Ако предварителните резултати се потвърдят, и на балотажа се явят Терзиев и Григорова, ще бъде интересно кой от отпадналите кандидати ще призове за преливане на гласове и към кого.

Скандалът с отмяната на гласуването с машини няма да се отрази отчетливо поради и без това слабата избирателна активност“, допълни Цветкова.

Тя подчерта, че от Централната избирателна комисия (ЦИК) е трябвало предварително да обяснят това, което днес в брифинги разясняваха.

„Надявам се да няма много недействителни гласове, защото те биха дали повод от някои партии да искат касиране на изборите“, посочи политологът и допълни: „В сглобката продължават да изразяват недоволство от другия (не)партньор. 

Скандалът с машинния вот беше поредно предупреждение от страна на ГЕРБ, че могат по всяко време да свалят правителството. След като говоренето на Борис Бонев беше анти-ГЕРБ, не се знае как ще съжителстват и ще работят за София групите от „сглобката“ в Столичния общинския съвет“.

По думите на Цветкова, на много от столичаните им е писнало от ремонтите на ремонтите и днес са гласували с надеждата след изборите това да се промени: „Гражданите стрелят по неизвестното, само и само в управлението на София да не е това, което беше досега

„Който и да седне на кметския стол, обаче, не бива да се забравя съществената роля в управлението на Общинския съвет“, не пропусна да припомни политологът.